Donecké letisko padlo. Kyborgovia ho neubránili, rebeli oslavujú

ukrajina
PHOTO: Ilustračné Flickr.

DONECK – Po ôsmich mesiacoch bojov je bitka o donecké letisko na konci. Ukrajinská armáda sa z rozstrieľaného areálu stiahla a povstalci vedú ulicami Donecka zajatcov. Vojakom, ktorí vytrvalo bránili letisko, sa hovorilo kyborgovia.

Celú noc sa z doneckého letiska ozývali explózie. Posledné výstrely padli ráno. Krvavé boje trvali od 26. mája minulého roka – spolu 242 dní. Počas uplynulého týždňa sa preťahovali o terminál obe strany, informoval The Daily Telegraph.

Tridsať ľudí v troskách

Ukrajinskí vojaci sa nakoniec stiahli. Na bojisku nechali časť výzbroje. V troskách sa našlo 30 ľudí, osemnásť živých, zvyšní sú mŕtvi.

Vládni vojaci tak prišli o kľúčový a strategický objekt na okraji mesta. Boje sa viedli o rozsiahle územie a približne 40 objektov na samostatnom letisku. Pozornosť najviac pútal hlavný terminál.

Donecký Stalingrad

Viac..  E. Brogiová: Zákon o slobode médií je súčasťou úsilia EÚ o posilnenie demokracie

Separatisti obsadili horné poschodia, vládne vojská boli na prízemí. Vďaka svojej húževnatosti si vojaci vyslúžili prezývku kyborgovia.

Medzi vzbúrencami vyvolala správa o dobytí letiska mimoriadne nadšenie.

Letisko bolo miestom, kde žiadne prímerie neplatilo. Každodenné boje o každý meter označovali aj za donecký Stalingrad. Ukrajinskí vojaci sa pravidelne striedali. Ak jeden padol, okamžite ho nahradil iný. Zahynuli stovky z nich a desiatky naďalej zostávajú v zajatí.

Ukrajina hlási 41 mŕtvych za posledných 24 hodín. Od apríla minulého roka je podľa OBSE obetí až 5 000. Často pritom ide o civilistov, ako vo štvrtok ráno pri mínometnej paľbe na trolejbusovú zastávku v Donecku.

Pozrite si autentické zábery z miesta útoku. Obsah videa nie je vhodný pre maloletých a slabšie povahy.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

letisko

Európske letiská očakávajú v roku 2024 viac cestujúcich ako pred pandémiou

Európske letiská očakávajú v budúcom roku viac cestujúcich ako pred pandémiou nového koronavírusu. Po výraznom …

Consent choices