Slávnostné odovzdanie ceny. Eva Siracká a europoslanci. PHOTO: red.

Doktorka Eva Siracká si prevzala významné európske ocenenie

Slávnostné odovzdanie ceny. Eva Siracká a europoslanci. PHOTO: red.
Slávnostné odovzdanie ceny. Eva Siracká a europoslanci. PHOTO: redakcia/tib.

Zakladateľka a prezidentka Ligy proti rakovine si v Bratislave slávnostne prevzala Cenu európskeho občana 2014. „Je pre mňa potešením a cťou, že sa mi dostalo ocenenia mojej práce, ktorej som venovala celý svoj profesionálny život,“ povedala vo svojom ďakovnom prejave.

Eva Siracká ďalej poďakovala za návrh na cenu, za ktorým stojí Ivan Štefanec: „Veľmi sa teším, že sa táto nominácia podarila. Pani Sirackú považujem za významnú osobnosť, ktorá svojimi aktivitami presahuje rámec Slovenska. Je inšpiratívna pre ostatných, svoju prácu vždy robila poctivo a s ľudských prístupom,“ povedal europoslanec.

Cenu dostala práve v roku, kedy Liga proti rakovine oslavuje 25. výročie od svojho založenia. „Začiatky boli ťažké, pretože u nás ľudia ťažko chápali, čo je to Liga proti rakovine a prečo by mali na ňu prispievať, (…) mali sme pochybnosti, bolo treba odstrániť tabu, bojovať za prevenciu, presviedčať a vychovávať ľudí a v neposlednom rade sa starať o onkologických pacientov. Ale odvtedy sme urobili veľký pokrok.“ dodáva doktorka pre EuropskeNoviny.sk

K cene prišli doktorke pogratulovať aj naši europoslanci. „Teším sa, že cenu dostala takáto skvelá dáma. Vždy sa teším, keď ženy zo Slovenska sú úspešné. Pani Siracká ako žena obstála v ťažkom súboji,“ uviedla Monika Flašíková-Beňová. Jana Žitňanská označila doktorku za chodiacu reklamu Slovenska, Eduard Kukan zasa za noblesnú dámu vykonávajúcu šľachetnú činnosť.

Viac..  Vladimír Bilčík: Skvelá správa pre klientov bánk, proces posielania peňazí sa radikálne zrýchlil

Cenu európskeho občana za celú jej históriu od roku 2008 získali doposiaľ iba dvaja Slováci, Eva Siracká sa tak stala treťou slovenskou laureátkou. Spolu s ostatnými 46 nositeľmi za rok 2014 je pozvaná na celoeurópsku slávnosť, ktorá sa uskutoční koncom februára v Bruseli. Medailu udeľuje EP a oceňuje ňou významné európske osobnosti či organizácie, ktoré realizujú hodnoty, na ktorých je založená EÚ.

O tib

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Podporujem Ivana Korčoka

Prezidentská kampaň pred druhým kolom volieb je v plnom prúde. Svoju podporu kandidátom vyjadrujú rôzne …

Consent choices