Martin Schulz o holokauste: „Nesmieme dopustiť, aby sa to zopakovalo.“

Martin Schulz
Martin Schulz, predseda Európskeho parlamentu. PHOTO: Flickr.

Včera sme si pripomínali 70. výročie oslobodenia Osvienčimu. Martin Schulz sa pri tejto príležitosti zúčastnil spomienkového podujatia v Prahe, kde vysokým štátnym predstaviteľom adresoval svoj záverečný prejav. „Mnoho ľudí dovolilo nenávisti, aby rástla, mnoho ľudí zatváralo oči a mnoho ľudí mlčalo. Nesmieme dopustiť, aby sa to zopakovalo,“ vyhlásil. Obete holokaustu si v tom istom čase pripomenuli aj europoslanci spoločne s bruselskými Židmi minútou ticha.

V nacistickom koncentračnom a vyhladzovacom tábore v Osvienčime prišlo o život viac ako milión mužov, žien a detí. Tí, ktorým sa podarilo prežiť, sa dočkali svojho oslobodenia 27. januára 1975. Viaceré krajiny si tento deň pripomínajú ako Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu. Pri príležitosti 70. výročia oslobodenia sa po celej Európe konajú spomienkové podujatia.

Jedno takéto podujatie sa konalo aj na Pražskom hrade. Zúčastnil sa ho aj predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz, ktorý tu hlavám štátov predniesol svoj záverečný prejav. Ľudom, ktorí tieto hrôzy prežili, vo svojom príhovore odkázal, že ich dedičstvo nebude nikdy zabudnuté. „Je na nás, aby sme bojovali za slobodu a spravodlivosť, demokraciu a ľudskú dôstojnosť, a to dnes a každý iný deň,“ povedal.

Pamiatku obetí holokaustu si v Bruseli uctili aj poslanci Európskeho parlamentu. Podpredseda Antonio Tajani v tejto súvislosti vyhlásil, že „žiadny Žid nesmie byť kvôli terorizmu nútený opustiť Európu, ich Európu. Bez európskych Židov by Európa nebola Európou.“ Útoky proti európskej židovskej komunite sú podľa neho „hrozbou pre naše vlastné hodnoty a našu identitu.“

Tajani vo svojom prejave spomenul aj prvú predsedníčku priamo voleného Európskeho parlamentu Simone Veil, keďže aj ona je jednou z tých, ktorí Osvienčim prežili.

Viac..  Michal Wiezik: Europarlament pripravil legislatívu proti obchádzaniu sankcií

O ram

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices