benova
Monika Flašíková - Beňová, slovenská europoslankyňa. PHOTO: © European Union 2014 - source:EP.

Flašíková Beňová: Zverstvá Osvienčimu si musíme pripomínať

benova
Monika Flašíková – Beňová, slovenská europoslankyňa. PHOTO: © European Union 2014 – source:EP.

70. výročie oslobodenia nacistického vyhladzovacieho tábora Auschwitz – Birkenau v Osvienčime nám má pripomínať aj to, aké dôležité je budovanie vzájomnej dôvery a tolerancie v rámci spoločnosti. Vo významnej miere sa to týka aj ochrany a rešpektovania práv jednotlivých v nej žijúcich menšín.

V súvislosti s týmto výročím je dôležité poukázať aj na súčasnú tendenciu rastu popularity  xenofóbnych, neonacistických, antisemitských a podobne extrémistických subjektov v Európe, a aj konkrétne na Slovensku. „Príčin vieme pomenovať niekoľko. Dôležitý je však výsledok, a tým je citeľný pokles dôvery voličov v demokratické politické strany a hnutia a naopak ich tendenčné uchyľovanie sa k rôznym formám radikalizmu,“ uviedla poslankyňa Európskeho parlamentu (EP) Monika Flašíková Beňová. Príkladom na Slovensku sú verejne aktívni ľudia, obhajujúci či  oslavujúci klérofašistický vojnový slovenský štát. „Zverstvá z Osvienčimu je nevyhnutné si pripomínať aj kvôli tým, ktorí sa po Slovensku ešte nedávno s obľubou premávali v gardistických uniformách a nemajú problém velebiť zvrátený režim, ktorého predstavitelia na čele s Tisom posielali do tohto koncentračného tábora na smrť vlastných občanov,“ zdôraznila europoslankyňa.

V kontexte aktuálnych, na Slovensku prebiehajúcich verejných diskusií, ktoré sú aj v oblasti ľudských a menšinových práv nedeliteľnou súčasťou každej správne fungujúcej demokratickej spoločnosti, zdôraznila, že je dôležité aby prebiehali korektne a neprispievali k jej zbytočnej polarizácii. „Všetci ich aktéri by na to mali pamätať a vyhýbať sa účelovým manipuláciám a nepravdám,“ myslí si poslankyňa. Rozličné diskusie o závažných celospoločenských témach by aj v súvislosti s dnešnou spomienkou na Osvienčim nemali mať za cieľ vytváranie si nepriateľa. „Lebo aj z dôvodu označenia niektorých menšín za nepriateľa vznikli koncentračné tábory vrátane toho v Osvienčime. Problémy a diskusie v rámci spoločnosti je tak potrebné riešiť najmä v duchu racionálnej argumentácie a neprispievať k vzniku zbytočného napätia a nenávisti,“ uzavrela Monika Flašíková Beňová.

Viac..  Scholz varoval pred voľbami do EP pred nárastom pravicového populizmu

 

O ram

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices