Dimitris Avramopoulos
Komisár pre vnútorné záležitosti Dimitris Avramopoulos. PHOTO: © European Union 2015 EP.

Protiteroristické opatrenia na pretrase, pozrite si reakcie našich europoslancov

Dimitris Avramopoulos
Komisár pre vnútorné záležitosti Dimitris Avramopoulos. PHOTO: © European Union 2015 EP.

Protiteroristické opatrenia, vrátane návrhu na sprístupnenie a zdieľanie údajov leteckých cestujúcich v rámci únijného systému PNR, ale aj úloha Európskeho policajného úradu Europol, lepšia výmena informácií, snahy o predchádzanie radikalizácii a budúci európsky program pre bezpečnosť, boli v stredu popoludní predmetom rozpravy poslancov s komisárom pre vnútorné záležitosti Dimitrisom Avramopoulosom.

Poslanci budú počas nasledujúceho plenárneho zasadnutia v dňoch 9. – 12. februára hlasovať o uznesení, ktoré bude príspevkom k februárovému samitu Európske rady venovanému protiteroristickým opatreniam.

Reakcie slovenských poslancov

 „Obmedzenie voľného pohybu osôb a uzavretie schengenského priestoru nie je riešením, ale výhovorkou a krokom späť pre Európsku úniu. Je nutné zlepšiť spoluprácu medzi tajnými službami a políciou, aby došlo k odhaľovaniu útočníkov, nakoľko aj teroristický útok v Paríži bol spáchaný Francúzmi, ktorí sa narodili vo Francúzsku,“ uviedla poslankyňa Monika Flašíková Beňová (S&D, SK).

„Po útokoch v Paríži je potrebne reagovať, nie však bezhlavo. Boj proti terorizmu nemôžeme vyhrať obmedzením našich občianskych práv a slobôd. Bude potrebné zaviesť opatrenia, ktoré zvýšia bezpečnosť Európanov, nie však uzatváraním hraníc, ale podporou spolupráce bezpečnostných zložiek členských štátov,“ uviedol poslanec Eduard Kukan (EPP, SK).

„Bezpečnosť občanov musí byť prvoradým záujmom verejných činiteľov. Občania očakávajú, že zákonodarcovia vytvoria vhodné právne prostredie na ochranu ich života a zdravia,“ uviedol poslanec Miroslav Mikolášik (EPP, SK).

Viac..  M. Beňová: Potrebujeme vyčleniť dostatok zdrojov na obnovu verejných budov

 „Hrozba terorizmu v Európe je veľmi vážna. Potrebujeme zabezpečiť bezpečnosť našich obyvateľov a reálne pomenovať príčiny hrozieb narastajúceho násilia. Rovnako identifikovať problémy v spolužití rôznych denominácií v EÚ. Nesmieme však súčasne podľahnúť strachu a unáhliť sa ku krokom, ktoré by mohli výrazne obmedziť našu slobodu,“ uviedol poslanec Branislav Škripek (ECR, SK).

„Protiteroristické opatrenia musia byť veľmi konkrétne a efektívne. Úvahy o zrušení Schengenu sú krokom späť. Voľný pohyb osôb, tovaru a služieb je výdobytok spoločnej Európy, ktorého sa napriek teroristickým hrozbám nemôžeme vzdať. Bojovať proti teroru musíme koordinovane a rázne, ale nie na úkor osobnej slobody obyvateľov EÚ,“ uviedla poslankyňa Monika Smolková (S&D, SK).

 „Som rada, že poslanci zo všetkých frakcií hovoria jedným hlasom a vyzývajú k spolupráci. Ako odznelo aj v pléne, nestačí len zvýšenie kontroly osobných údajov. Musíme sa zamerať na posilnenie Europolu, efektívnejší boj proti pašovaniu zbraní, ako aj praniu špinavých peňazí, z ktorých sa terorizmus financuje,“ uviedla poslankyňa Jana Žitňanská (ECR, SK).

O ram

Odporúčame pozrieť

kukan

Zomrel Eduard Kukan, trojnásobný minister zahraničných vecí a bývalý europoslanec

BRATISLAVA / Vo veku 82 rokov zomrel bývalý minister zahraničných vecí, Eduard Kukan. Informáciu zverejnila …

Consent choices