Prehľad týždňa: Rozpočet, právna ochrana detí, európsky semester …

parlament
Európsky parlament. PHOTO: Flickr.

Zatiaľ čo politické skupiny sa budú tento týždeň pripravovať na plenárne zasadnutie, vo výboroch sa bude preberať právna ochrana detí a humanitárna situácia sýrskych utečencov. Začiatkom týždňa sa europoslanci stretnú s poslancami národných parlamentov, s ktorými budú spoločne rokovať o zintenzívnení spolupráce v oblasti rozpočtu.

V utorok a stredu sa uskutoční tzv. európsky parlamentný týždeň, ktorým sa odštartuje európsky semester koordinácie hospodárskych politík. Dvojdňových rokovaní sa zúčastní aj predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz spoločne so šéfom Komisie Jeanom-Claudom Junckerom. Európsky semester je šesťmesačný cyklus, počas ktorého členské štáty každý rok koordinujú svoje rozpočtové, makroekonomické a štrukturálne politiky.

V pondelok do Parlamentu zavíta špeciálny vyslanec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura. Členovia zahraničného výboru s ním budú diskutovať o vývoji v krajine a o financovaní humanitárnej pomoci pre sýrskych utečencov.

 Výbor pre občianske slobody bude vo štvrtok hlasovať o legislatívnom návrhu, ktorého cieľom je zabezpečiťlepšiu právnu ochranu pre deti obvinené alebo podozrivé z trestných činov. Návrh okrem iného ukladá povinnosť prideliť týmto deťom právnika.

Viac..  Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova; Srbsko to odsúdilo

Výbor pre rozpočet vo štvrtok privíta šéfa skupiny na vysokej úrovne pre vlastné zdroje Maria Montiho. Ten poslancom predstaví hodnotiacu správu skupiny o súčasnom systéme financovania európskeho rozpočtu.

Šesťčlenná poslanecká delegácia sa vo štvrtok a piatok zúčastní seminára o energetike, ktorý sa bude konať v tureckej Ankare. Europoslanci sa tu stretnú so svojimi náprotivkami z Turecka, Albánska, Bosny a Hercegoviny, Kosova, Srbska a Macedónska. Cieľom seminára je posilniť spoluprácu týchto krajín v oblasti energetickej bezpečnosti, účinnosti a vzájomného prepojenia.

Politické frakcie Parlamentu sa budú pripravovať na plenárne zasadnutie, ktoré sa uskutoční budúci týždeň v Štrasburgu. Parlamentné plénum bude okrem iného hlasovať o označovaní pôvodu mäsa v spracovaných potravinách a správe Senátu USA o používaní mučenia zo strany CIA.

O ram

Odporúčame pozrieť

Eugen Jurzyca: Ukazuje sa, že ekonomika EÚ začína zaostávať v konkurencieschopnosti. VIDEOBLOG

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices