Oceliarstvo smeruje v EÚ ku dnu, Brusel tápa ako ho zachrániť

oceliareň
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Budúcnosť oceliarskeho sektora je nejasná. Dlhoročný pokles dopytu po oceli núti európskych výrobcov zatvárať továrne. „Po výrobe ocele nasleduje celá výrobná reťaz, transformácia ocele, marketing, služby… Vytvára to milión vysokokvalifikovaných pracovných miest,“ hovorí europoslanec Edouard Martin, ktorý je zástancom výroby ocele.

V španielskom oceliarskom závode AcelorMittal v oblasti Gijón však klesol za posledné roky počet zamestnancov zo 7200 na 5000. Pritom ide o jedného z najväčších výrobcov EÚ. Prečo nie je oceliarska výroba v Európe zisková? „Nemáme základné suroviny, ceny energií sú vysoké, náš trh je otvorený svetovým výrobcom, neexistuje limit predaja. A pripomeniem aj ekologické kvóty a krátkodobé ciele zníženia emisií,“ zhodnotil Alberto Villalta, člen odborov AcelorMittal.

Hoci je pravda, že Európa musí riešiť vysoké cenný energií a konkurovať krajinám ako je lacná Čína, ale viniť z krízy oceliarstva klimatické ciele by znamenalo hrýzť ruku, ktorá môže sektor kŕmiť. „To je zrejme najväčšia nádej pre oceliarstvo. Ak sa pozriete na množstvo ocele, ktorú treba na veterné elektrárne, mohlo by to vykompenzovať chýbajúci dopyt napríklad z automobilového priemyslu.“ hovorí europoslanec z Aliancie zelených Reinhard Bütikofer.

Viac..  OZ KOVO vyzýva na naliehavú ochranu oceliarstva a zamestnanosti v EÚ

Podobnú filozofiu zastáva aj nemecká oceliarska firma Dillinger Hütte. „Politika klimatických zmien a prechod na obnoviteľné zdroje energie v Nemecku znamenala pre oceliarstvo príležitosť. V Severnom mori možno postaviť veterné elektrárne. Na tie treba veľké oceľové základy. Do novej továrne sme investovali 200 miliónov eur,“ povedal Michael Fischer, predseda správnej rady spoločnosti.

„Mali by sme motivovať oceliarstvo k transformácii a stavať jeho budúce stratégie konkurencieschopnosti na základe udržateľnosti, inovácií, efektívnosti, špecializácie a vyššej hodnote. Nemyslím, že európske oceliarstvo môže prežiť a prosperovať v budúcnosti, ak si nezvolí túto možnosť, “ dodáva Bütikofer.

Viac sa dozviete v nasledujúcom videu:

O mon

Odporúčame pozrieť

ocel

OZ KOVO vyzýva na naliehavú ochranu oceliarstva a zamestnanosti v EÚ

Na prijatie naliehavých opatrení na ochranu európskeho oceliarskeho odvetvia a pracovných miest vyzvali odbory v …

Consent choices