Brusel: Šetrenie nám už na naštartovanie hospodárstva nepomôže

Európsky parlament
Európsky parlament. PHOTO: Flickr.

Európsky politici hľadajú východisko z hospodárskej krízy pomocou spolupráce. Vidieť to bolo aj na dvojdňovom rokovaní poslancov vnútroštátnych parlamentov a Európskeho parlamentu, kde sa diskutovalo o zlepšení fungovania hospodárstva.

„Ukončiť existujúci demokratický deficit v rámci nového hospodárskeho riadenia možno väčším zapojením vnútroštátnych parlamentov a Európskeho parlamentu,“ vyjadril sa Martin Schulz, predseda EP.

Čoraz častejšie sa ozývajú hlasy, že východiskom z hospodárskeho poklesu nie je šetrenie. Z druhej strany ani odmietanie pravidiel, ako to momentálne robí nová grécka vláda, nepomôže. Únia nateraz vidí cestu v investovaní do hospodárskeho rastu.

„Teraz neobhajujeme tradičné verejné výdavky, no príliš procyklický prístup vlaňajšej fiškálnej politiky sa ukázal ako neefektívnym. A nielen vo vzťahu rastu a pracovným miestam, no takisto v snahe znížiť zadlženie. Znaky rastu zostávajú prchavé, no ak budú všetci spolupracovať, možno sa objaví iskrička nádeje, že sa kríza raz skončí,“ hovorí Roberto Gualtieri, poslanec za Alianciu socialistov a demokratov v EP.

Viac..  EK: hĺbkové preskúmania šiestich členských štátov s cieľom posúdiť makroekonomické nerovnováhy

Viac sa dozviete v priloženom videu:

O mon

Odporúčame pozrieť

Hospodársky rast vplýva aj na naše vzťahy, tvrdí europoslanec Eugen Jurzyca

Aktuálne dianie v europarlamente v štúdiu priblížil poslanec Európskeho parlamentu Eugen Jurzyca. Rozobral témy hospodárskeho …

Consent choices