V roku 2015 by malo Grécko vrátiť 15 miliárd eur Eurozóne a MMF

euro grécko
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Grécke hodiny tikajú mimoriadne rýchlo. Nejaká dohoda by mala byť na stole do 28. februára, inak hrozí stopnutie programu ELA pre grécke banky a pomerne rýchly rozvrat gréckych verejných financií, keďže na fungovanie verejného sektora v najbližších pár mesiacoch chýba pár miliárd. Ako na potvoru by malo Grécko totiž v roku 2015 vrátiť skoro sedem miliárd eur Eurozóne a viac ako osem miliárd MMF.

Stredajšie rokovanie v Bruseli bolo napínavé, dohodu však neprinieslo

Stredajšie rokovanie v Bruseli, ktoré bolo minimálne tak napínavé ako to paralelné v Minsku, dohodu neprinieslo. Dohoda na najbližšie mesiace už bola upečená – a to tak, že niektorí politici (napríklad nemecký minister financií Schäuble) dokonca rokovanie v noci opustili s pocitom hotovej veci. Grécky minister financií však pred podpisom spravil posledný telefonát do Atén a zamietol ho. Takže zase od začiatku.

Varoufakis brázdi ako anjel apokalypsy a prská síru na veriteľov. Premiér Tsipras sa so zaťatou päsťou a bez kravaty stal miláčikom ľavicovej mládeže Európy. Na Nemcov sa útočí, ako keby začali ďalšiu svetovú vojnu, ktorej obeťou sú Gréci. Preto treba po piatich rokoch troška pripomenúť fakty: Za krízu v Grécku môžu grécki politici.

Viac..  M. Kazaks: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne

Do Eurozóny vstupovali s gigantickým dlhom viac ako 100% HDP. V roku 2006, keď na vrchole boomu mali rast takmer 6% HDP, ich deficit dosahoval 5,2% HDP. A keď prišla kríza, v roku 2010 dosiahol schodok famóznych -15,7% HDP. Prílev euro-kapitálu si užívali – grandiózna olympiáda, aténske metro, letisko, električková sieť, rozširovanie a modernizácia 2000 km diaľnic, veľká armáda (napr. 150 lietadiel F-16). Alebo inak – kým mzdy nemeckých pracovníkov medzi rokmi 2000 – 2007 kumulatívne narástli o 9,4%, mzdy gréckych o viac ako 50%. A to pri minimálnom raste produktivity.

 Komentár pripravil Martin Vlachynský, INESS.

O ram

Odporúčame pozrieť

Grecko

Grécko chce splatiť krajinám eurozóny tento rok do 5 mld. eur

Grécko plánuje tento rok predčasne splatiť krajinám eurozóny zo záchranných programov do 5 miliárd eur. …

Consent choices