Stredozemné more pochovalo ďalších 300 imigrantov

PHOTO: Ilustračné Flickr.
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Stredozemné more sa opätovne stalo pohrebiskom pre 300 afrických a blízkovýchodných imigrantov, ktorí sa na loďkách snažili dostať do Európy. Európsky parlament na túto tragédiu reagoval výzvou, aby sa to na našom kontinente už nikdy viac neopakovalo.

V ten deň sa diskutovalo aj o budúcnosti Frontex-u, teda agentúry pre vonkajšie hranice a Európskeho podporného úradu pre azyl. „Treba viac pomáhať štátom, do ktorých prichádza množstvo migrantov. Aj Komisia musí robiť viac, aby zaručila, že krajiny, kam migranti prichádzajú, dokážu adekvátne zvládnuť prílev migrantov,“ povedal Timothy Kirkhope zo Strany európskych konzervatívcov a reformistov.

Podľa OSN zahynulo v minulom roku v Stredozemnom mori asi 3 500 ľudí. K zhoršeniu situácie došlo, keď Taliani skončili so záchrannými operáciami v rámci programu Mare Nostrum. Tie má nahradiť hraničná kontrola Triton.

Viac..  Komisia zavádza plány na získanie európskeho diplomu

„Dnes nepotrebujeme len technické a byrokratické nástroje, potrebujeme politickú odpoveď. Prečo nemôže 28 členských štátov EÚ používať dobrú imigračnú a azylovú politiku?“ Reagovala Kashetu Kyenge zo Strany progresívnej aliancie socialistov a demokratov.

Viac sa dozviete v priloženom videu:

O vik

Odporúčame pozrieť

migranti

Komisia predkladá akčný plán EÚ pre trasu cez východné Stredozemie

Európska komisia predložila akčný plán EÚ pre východné Stredozemie, ktorý obsahuje cielené operačné opatrenia zamerané …

Consent choices