Bankobystrický kraj prichádza kvôli Kotlebovi o eurofondy, varuje Fico

kotleba
Banskobystrický župan Marián Kotleba. PHOTO: Flickr.

BANSKÁ BYSTRICA – Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) môže prísť o kompetencie v oblasti eurofondov, pretože pre nečinnosť predsedu kraja Mariana Kotlebu z nich nečerpá zdroje. Uviedol to po rokovaní vlády v Banskej Bystrici premiér Robert Fico.

Predseda vlády Robert Fico tvrdí, že vinou nečinnosti banskobystrického župana Mariána Kotlebu už prišiel samosprávny kraj o niekoľko miliónov eur z eurofondov. Tie mohol využiť na opravu ciest či domovov sociálnych služieb.

Banskobystrický kraj sa tak stáva znevýhodneným v porovnaní s inými krajmi.

Experiment Kotleba

„Nevylučujem preto, že zoberieme rozhodovacie právomoci o eurofondoch vyššiemu územnému celku a prisúdime ich mestu Banská Bystrica ako krajskému mestu,“ uviedol Robert Fico.

„Musíme to urobiť po veľmi vážnom zvážení, pretože je to bezprecedentný krok. Je to krok, ktorý môže vyvolať veľké napätie, ale my nevidíme dôvod, prečo by ľudia mali v Banskej Bystrici a v tomto kraji trpieť preto, že ako experiment bol zvolený niekto za predsedu Banskobystrického kraja,“ dodal Fico.

Porušenie ústavy

Hovorca Banskobystrického kraja Vladimír Gürtler na Ficovo vyhlásenie reagoval, že odobratie kompetencií banskobystrickej krajskej samospráve je neprijateľné a bolo by v rozpore so zákonmi aj Ústavou Slovenskej republiky.

Viac..  Panetta: V ECB panuje čoraz väčšia zhoda v otázke zníženia úrokov

„Samozrejme, tak ako valec zo Zlatej Idky, aj v súčasnom období strana Smer je schopná prelomiť všetko a porušiť všetko. Avšak nemôže za žiadnych okolností diskriminačne urobiť takýto úkon len voči samotnému BBSK,“ uviedol Gürtler.

Pripomenul, že Kotleba je legitímne a demokraticky zvoleným predsedom kraja. Ficove vyjadrenia podľa neho navyše vychádzajú z nepravdivých informácií, pretože Kotleba nie je pri projektoch na čerpanie prostriedkov z eurofondov nečinný.

Nie sú peniaze

Gürtler taktiež ripomenul, že zmluvy na financovanie rekonštrukcií ciest Kotleba podpísal, zmluvy na financovanie rekonštrukcií domovov sociálnych služieb však podľa zákona nemohol podpísať, pretože krajskí poslanci z väčšinovej koalície Smer-SD – KDH v rozpočte kraja nevyčlenili financie na spolufinancovanie týchto projektov.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Podpredseda EP Hojsík: Reakcia na lživé obvinenia Fica

Stanovisko podpredsedu Európskeho parlamentu Martina Hojsíka, v ktorom reaguje na vyjadrenia premiéra Roberta Fica k …

Consent choices