Sulík: Nemci buzerujú Slovákov, od Fica chcem aby dal sťažnosť na Komisiu

sulik
Richard Sulík, Robert Fico. PHOTO © European Union 2015/Flickr.

S europoslancom Richardom Sulíkom sme sa rozprávali o najvýraznejších udalostiach v poslednom období, ktorými bolo referendum alebo zavedenie minimálnej mzdy v Nemecku. Hovorí aj o tom, ako sa mu pozdávajú frakcie Európskeho parlamentu.

Nemecko upravilo svoju minimálnu mzdu. Tento krok vraj môže poškodiť najmä slovenských prepravcov. Prečo?

Nemci už poškodzujú slovenských občanov. Nejde ani tak o minimálnu mzdu, slovenskí prepravcovia sú znevýhodnení tým, že musia platiť diéty na zahraničnej ceste, čo nemeckí nemusia. Ďalej je tu veľká a náročná administratíva, treba sa nahlasovať niekoľko dní vopred, treba mať stáleho nemeckého zástupcu a všetko v nemčine. To sa nedá nazvať inak ako buzeráciou. Neviem sa zbaviť dojmu, že hlavným dôvodom je to, že Nemci si chcú zavrieť európsky trh, čo je v rozpore s myšlienkou EÚ.

Snažili ste sa túto situáciu nejako riešiť?

Písal som Robertovi Ficovi, aby podal sťažnosť Európskej komisii, to vie totiž spraviť iba vláda. Podniknem všetko, čo je v mojich možnostiach, aby k tomuto znevýhodňovaniu slovenských občanov nedochádzalo.

Vráťme sa k vašim začiatkom v Európskom parlamente. Po zvolení ste pôvodne boli členom frakcie ALDE (Skupina Aliancie liberálov a demokratov za Európu). Čo vám tam najviac prekážalo?

Najviac mi prekážalo to, že ALDE sú socialisti. Že chcú viac Európy, viac integrácie, chcú pokračovať, je pre nich všetko na najlepšej ceste. S týmto mám zásadný problém. Rozmýšľal som preto nad prestupom do Faregeovej frakcie, ale ten chce zas opak – všetko rozpustiť, vystúpiť z EÚ. Tak som teda skončil u Európskych konzervatívcov a reformistov, ktorí tvrdia, že EÚ je dobrá idea, ale držme sa jej pôvodných ideálov a hlavne poďme už zásadným spôsobom reformovať. Tento názor zdieľam.

Viac..  Martin Hojsík: Konečne budeme mať v EÚ jednotnú definíciu o tom, čo sú to sankcie

Ste v tejto frakcii spokojný?

Áno, sú tam veľmi dobré vzťahy medzi poslancami a takisto veľmi korektné vzťahy so šéfom tejto frakcie.

Prejdeme ešte k aktuálnejšej téme, ktorou je referendum. Myslíte si, že téma ochrany rodiny tak, ako ju prezentuje Aliancia za rodinu, má miesto v európskej spoločnosti?

My rodinu chránime presne tak, ako to Aliancia chcela. V zákone je manželstvo definované ako zväzok medzi mužom a ženou, pár mesiacov dozadu sme to dokonca napísali do Ústavy. Máme si to napísať ešte na čelo? Neviem, čo chceli dosiahnuť referendom, celé to bola hlúposť a tak aj dopadlo, ľudia to dali Aliancii jasne najavo.

Na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedal europoslanec Richard Sulík. 

O tib

Odporúčame pozrieť

Nemecko

Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ – Mercosur

Nemecká priemyselná a obchodná komora (DIHK) vyzýva na dokončenie dohody o voľnom obchode medzi Európskou …

Consent choices