javorčík
Peter Javorčík, stály predstaviteľ SR pri EÚ. PHOTO: Redakcia/PJ.

Peter Javorčík: Chceme robiť veci inak

javorčík
Peter Javorčík, štátny tajomník rezortu diplomacie. PHOTO: Redakcia/PJ.

Holandsko, Slovensko, Malta. Poviete si možno – rôznorodá skupina krajín, ktoré majú viac odlišností než spoločného. Už len geograficky je Slovensko iné než prímorské Holandsko či ostrovná Malta. Čoskoro nás však spojí predsedníctvo v Rade Európskej únie.

Od januára 2016 do konca júna 2017 budeme spolu tvoriť tzv. predsednícke Trio a na denno-dennej báze manažovať jednu z troch hlavných inštitúcií EÚ, Radu reprezentujúcu 28 členských štátov. Obrazne povedané, traja štafetoví bežci sa budú snažiť podať čo najlepší výkon nielen sami za seba (Slovensko „pobeží“ od 1. júla do 31. decembra 2016), ale aj ako tím.

Pred pár dňami (4. marca) som sa vrátil z maltskej Valletty, kde sme bilancovali, ako tá-ktorá krajina napreduje s domácimi prípravami. Zároveň sme konzultovali, ako by mal vyzerať náš spoločný, 18-mesačný predsednícky program. Mať ho je jedna z povinností Tria, no chceme mu dať aj špecifickú pečať. Chceme robiť veci o čosi inak, ako sa robili doposiaľ.

Doterajšie Trio programy mávajú neraz aj stovku strán, čo z nich robí komplikované dokumenty s množstvom ambícií či iniciatív. Výsledok je, že veľmi rýchlo zapadnú prachom. V únii však momentálne silnie nový prístup. Napríklad aj nová Európska komisia je takpovediac striedmejšia. Na tento rok predložila 23 nových iniciatív, zatiaľ čo v minulosti ich bolo priemerne 130 ročne. Na tento trend – s lajtmotívom „menej, ale lepšie“ – chceme naskočiť aj my.

Viac..  Jozef Mihál: Novela o energetickej hospodárnosti budov bude mať veľký význam aj pre Slovákov

Program nášho predsedníckeho Tria má byť údernejší formou a strategickejší obsahom. A samozrejme, zrozumiteľnejší ľuďom – v Holandsku, na Slovensku, Malte, v Nemecku či Bulharsku. Chceme sa sústrediť na podstatné veci s reálnym dopadom a prínosom pre každodenný život. Osobne takto vnímam napríklad projekt energetickej únie či otváranie trhu pre elektronický obchod. Momentálne teda hľadáme prieniky a výsledok bude na stole v novembri tohto roka.

Holandsko je skúsený „bežec“ – Rade EÚ bude predsedať už neuveriteľný 12. raz, zatiaľ čo nás a Maltu čaká historická premiéra. Zdieľame však základnú víziu o silnom ťahu na efektívnosť. Aj preto mám dôveru, že sa nám podarí robiť veci inak.

Komentár pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk pripravil Peter Javorčík, štátny tajomník rezortu diplomacie.

O ram

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices