Markus Ferber. PHOTO: © European Union 2015

Grécko dostalo predĺženie finančnej pomoci do júna. Čo bude potom?

Markus Ferber. PHOTO: © European Union 2015
Markus Ferber. PHOTO: © European Union 2015

Grécko a euroskupina sa po mesiaci rokovaní dohodli na predĺžení finančnej pomoci do konca júna. Na rokovaniach zazneli proreformné záväzky. Je otázne, či Grécko presvedčí svojich veriteľov a získa ďalšiu finančnú pomoc po uplynutí predĺženia.

„Zoznam reforiem gréckej vlády nám dovolí pokračovať v reformách, poskytne nám čas na zmenu niektorých bodov predchádzajúceho programu, ktorý zlyhal a celej čiare. Je to prijateľný kompromis,“ povedal Dimitris Papadimoulis z Európskej zjednotenej ľavice. Markus Ferber z Európskej ľudovej strany ale nie je natoľko pozitívny: Úprimne povie, som veľmi sklamaný. Na jednej strane zoznam ustanovuje väčšie výdavky, na druhej strane väčšie príjmy v oblastiach, kde majú problémy všetky členské štáty. Keby sa vyriešil problém s DPH, Nemecko by takisto mohlo mať o miliardu eur viac.“

Podľa Markusa Ferbera je v rukách tamojšej vlády, čo sa stane s Gréckom po uplynutí štyroch mesiacov. „Dokáže tamojšia vláda zaviesť takú legislatívu, ako si naplánovala? Podarí sa štátu vybrať DPH a daň od živnostníkov? Dokáže bojovať s pašovaním tovaru tak, aby sa tým vytvorili prebytky pre štát?“ reaguje poslanec Ferber.

„Grécko ťažilo z toho, že zostalo v eurzóne. Keby EÚ a eurozóna neposkytli finančnú pomoc, Grécko y muselo opustiť eurozónu v roku 2012, navyše by pri tomto scenári na tom bolo oveľa horšie než je dnes,“ povedal Markus Ferber. Jeho kolega poslanec Papadimoulis však nezdieľa takýto názor. Až doteraz pomáhal program oveľa viac európskym bankám než bežným gréckym občanom. Preto máme mandát na zmenu programu a presun od šetrenia k rastu, na zvrátenie nespravodlivého rozdeľovania peňazí,“ hovorí Dimitris Papadimoulis.

Viac..  Michal Wiezik: Obchodná vojna medzi EÚ a Čínou, môžu za to solárne panely

„Možnosť odchodu dostala odklad. Nová grécka vláda musí preniesť do praxe to, čo stojí na papieri, aký poslala euroskupine. Obsahuje síce niekoľko neurčitých formulácií, tie treba zmeniť na konkrétne politické opatrenia,“ reagoval Markus Ferber na možnosť odchodu Grécka z EÚ.

Viac sa dozviete v priloženom videu:

O vik

Odporúčame pozrieť

EÚ pomáha Grécku hasiť ničivé lesné požiare

Členské krajiny EÚ zmobilizovali 11 hasičských lietadiel a jeden vrtuľník z rezervy rescEU na pomoc …

Consent choices