Vladimír Putin

Putinova stratégia v Európe

Ako by malo znieť poučenie z posledných mesiacov? Svet by nikdy nemal podceňovať ambície a strategické schopnosti Vladimíra Putina.

Putin môže alebo nemusí veriť, že povstanie na Ukrajine zorganizovali USA a Európska únia. Nemôže však pochybovať o tom, že možnosť členstva v EÚ a európske ideály zohrali na Ukrajine dôležitú úlohu, konštatujú Yuriy Gorodnichenko, Gérard Roland a Edward Walker v článku Putin’s European Fifth Column.

Túžba pripojiť sa k spoločenstvu demokratických štátov bola v minulosti kľúčovou silou pri kolapse diktatúr v Grécku, Španielsku alebo Portugalsku. Rovnako aj pri páde komunistických režimov vo východnej Európe. V  Československu to nebolo tak dávno, spomínate si na rok 1989?

Napriek ekonomickej kríze je európsky model stále nesmierne príťažlivý. Ako meč visí nad hlavou autoritatívnych vodcov a diktátorov. Hrozba, že sa „poddaní“ vymknú z ich rúk, je o to väčšia, že EÚ je ochotná podporovať krajiny mimo svojich hraníc.

Niet pochybností o tom, že Putin by mal z rozpadu EÚ prospech.

Už teraz sú niektoré európske krajiny v pokušení nasledovať Putina po ceste k autoritárskej vláde. Kremeľ buduje dobré vzťahy s euroskeptickými stranami na oboch okrajoch politického spektra. Nie je dôležité, či ide o radikálnu ľavicu alebo radikálnu pravicu – účel svätí prostriedky.

Najlepšia zbraň proti Európanom je rozoštvať ich navzájom. Európska integrácia premenila Európu z krvavého kontinentu na kontinent mieru a prosperity. Rozpad EÚ ho môže znova premeniť na bojisko. Komu to bude vyhovovať a kto budú obete?

Viac..  Eurokomisia pozitívne zhodnotila Plán pre Ukrajinu, umožní to miliardové platby

Napriek tomu si stále viac Európanov, frustrovaných vlečúcou sa krízou, želá zničiť súčasný poriadok. Prečo si myslia, že nasledovať autoritatívneho vládcu krajiny, ktorá čelí ekonomickému kolapsu, prinesie lepšiu budúcnosť, je záhadou.

Podľa autorov článku „Putinova piata kolóna v Európe“ je na obzore bitka hodnôt. V jednom rohu ringu stojí demokracia, sloboda jednotlivca, medzinárodná spolupráca a právny štát. To je to svet, v ktorom väčšina z nás chce žiť. V druhom rohu je Vladimír Putin, ktorý predstavuje autoritárstvo, zastrašovanie a používanie sily v medzinárodných vzťahoch.

Vďaka roztrieštenosti nedokáže Európa adekvátne reagovať. Ako by mohla reagovať, keď Európania žijú tak, akoby sa dejiny už zastavili? Kým svet naokolo sa vyvíja, Európa prešľapuje na mieste, neschopná dokončiť integráciu, bez ideálov a vízie do budúcnosti.

 

O Milan Polešenský

Generálny sekretár Union of European Federalists Slovakia.

Odporúčame pozrieť

Europoslanci schválili podporu obchodu pre Ukrajinu aj ochranu poľnohospodárom EÚ

Európsky parlament v utorok schválil predĺženie dočasných opatrení na liberalizáciu obchodu pre Ukrajinu a zároveň …

Consent choices