Sehnalova
parlamentnou spravodajkyňou Češkou Olgou Sehnalovou (S&D). PHOTO: © European Union 2015 PE-EP.

Olga Sehnalová o systéme tiesňového volanie pre autá eCall

Sehnalova
Parlamentná spravodajkyňa Olga Sehnalová (S&D). PHOTO: © European Union 2015 PE-EP.

Predstavte si, že sa vám počas cesty autom stane nehoda a nie ste schopní zavolať pomoc. Tiesňové volanie môžu za vás už čoskoro vybaviť vaše auto. Parlamentný výbor pre vnútorný trh dnes totiž odobril návrh, ktorý vyžaduje, aby boli nové autá vybavené automatickým systémom eCall. O jeho potrebe, cene a obavách zo zneužitia osobných údajov sme sa hneď po hlasovaní porozprávali s parlamentnou spravodajkyňou Češkou Olgou Sehnalovou (S&D). V apríli bude návrh predložený na plenárne hlasovanie.

Prečo je potrebné prijať tieto právne predpisy?

Verejný systém automatického vyrozumenia v prípade nehody je téma, ktorou sa Parlament zaoberal už pomerne dlho. Existujú súkromné služby, ktoré už poskytujú takého vyrozumenie v prípade nehody, nefungujú však v celej Európe. Takže keď prejdete cez hranice, máte jazykový problém a často ani poriadne neviete, kde ste.

Ide nám tu o zefektívnenie príchodu záchranných zložiek – aby sa im podarilo prísť v prvej fáze, počas tzv. „zlatej hodiny“, čo je vlastne čas, ktorý rozhoduje o živote alebo smrti. Takisto je potrebné, aby bola táto záležitosť vyriešená štandardným spôsobom v celej Európskej únii.

Nová legislatíve je teda potrebná preto, aby bol celý systém založený na jednotnej európskej tiesňovej linke 112, aby odpadla jazyková bariéra a aby sme mali štandardný systém, ktorý bude fungovať i v zahraničí.

Ľudia sa v súvislosti s týmto systémom obávajú o svoje súkromie, že vďaka eCallu ich bude môcť niekto sledovať. Ako to vidíte vy?

Viac..  Komisia uverejňuje správu o stave Schengenu s prioritami na nasledujúci rok

Na ochranu osobných údajov sme kládli veľký dôraz už od samého začiatku. Chceli sme, aby bolo úplne jasné, že v rámci tohto systému nebude dochádzať ku kontinuálnemu sledovaniu. Informácia sa odovzdá až v momente, keď dôjde k vážnej dopravnej nehode a spustia sa senzory airbagu. Záchranným zložkám sa v tej chvíli odošle štandardná séria informácií a to podľa toho, ako to majú zariadené jednotlivé členské štáty. Následne sa nadviaže i hlasové spojenie, aby sa tak eliminovali prípady falošného volania a aby záchranári zbytočne nechodili k banálnym nehodám.

Ako sa eCall odrazí na cenách automobilov?

Odhady sú v desiatkach eur. Samozrejme, keď sa systém rozšíri vo veľkých objemoch, jeho cena bude postupne klesať.

Čo bude nasledovať teraz? Kedy sa eCall začne montovať to áut?

Nástup bude postupný, pretože tu hovoríme o nových typoch vozidiel a nie o všetkých nových vozidlách. Malo by to platiť od marca 2018, je tu teda určitá prechodná doba, počas ktorej by sa malo zaistiť, aby bol systém skutočne spoľahlivý.

O ram

Odporúčame pozrieť

eCall

Novinka, ktorá bude zachraňovať životy. Auto po havárii samo zavolá pomoc

BRATISLAVA / Systémom núdzového volania eCall budú vybavené všetky nové autá, ktoré prídu na trh. Znamená …

Consent choices