Wolfgang Schäuble: Všetka dôvera je zničená. Neviem, čo ďalej s Gréckom

Wolfgang Schäuble
Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble. PHOTO: Flickr.

Ostrými vyjadreniami sa už dávno nešetrí. Komisár pre ekonomiku Pierre Moscovici povedal, že sa nebudú snažiť udržať Grécko v Eurozóne za „každých podmienok“. Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble zase označil za kľúčové rozhodnutia novej gréckej vlády. „Nevieme, čo vlastne robia…preto to (Grexit) nemôžeme vylúčiť. Všetka dôvera je zničená. Neviem, čo ďalej s Gréckom…“ Pripojili sa aj politici inak nenápadných krajín. Napríklad slovinský premiér Miro Cerar: „Robíme všetko pre to, aby sme znížili deficit, skonsolidovali verejné financie. Preto nemôže ísť so solidaritou ku Grécku príliš ďaleko.“ Naopak, šéf Európskej rady (prezývaný „Európsky prezident“) Donald Tusk vystúpenie Grécka označil za idiotský nápad. Prirodzene – je jedným z hlavných obhajcov zavedenia eura v Poľsku. To je tam však dnes mimoriadne nepopulárne a prípadný Grexit by popularite asi priveľmi nepomohol.

„Ak imploduje Grécko, bude nasledovať aj Španielsko, Taliansko a v istom momente aj Nemecko“

Ticho neostali ani grécki politici, napríklad minister obrany: „Ak imploduje Grécko, bude nasledovať aj Španielsko, Taliansko a v istom momente aj Nemecko.“ Na upokojenie voličstva schválili aspoňbalík opatrení na „odvrátenie humanitárnej katastrofy.“ Zhruba 30 000 domácností dostane dávky na nájom, 300 000 na elektrinu a 300 000 obyvateľov potraviny zdarma. Celé to stojí 200 miliónov eur, čo vyvolalo nesúhlas Trojky, ale grécka vláda to chce zaplatiť šetrením v iných oblastiach.

Kríza v Eurozóne sa ťažko vyrieši bez veľkých zmien. Otázne je, ktorým smerom sa udejú. Šéf ECB Mario Draghi prehlásil, že Európa potrebuje „kvantový skok“ v zjednocovaní inštitúcii. Podľa neho treba rozsiahlejšiu centralizáciu rozhodovania v Európe. Takto to samozrejme nenazval, použil európsky newspeak „zdieľanie suverenity“.

ECB sama utrpela nemilú pozornosť. Slávnostné otváranie nového paláca s viac ako miliardovým rozpočtom narušili tisícové násilné protesty s dvoma stovkami zranených a desiatkami podpálených áut. Draghi na to len smutne poznamenal, že je to nefér viniť ECB z ekonomických problémov Eurozóny.

Viac..  Maloobchodný predaj v eurozóne aj v celej EÚ medzimesačne vzrástol

Pripomenul sa aj Cyprus

Pripomenul sa aj Cyprus. Krajinou zmieta rozsiahly politicko-bankový škandál. Podľa uniknutého zoznamu má 13 z 56 poslancov delikventné (nesplácané) dlhy voči Bank of Cyprus v hodnote 35 miliónov eur. Práve katastrofálny stav bankového systému spôsobil bankrot krajiny v roku 2013. Viac ako polovica všetkých úverov nie je riadne splácaných, v Grécku je to napríklad asi tretina. Zoznam poskytla médiám údajne sama guvernérka centrálnej banky, ktorá čelí odvolávaniu za konflikt záujmov pri krachu Laiki bank.

Pripomeňme si aj našu nepravidelnú rubriku „to nevymyslíš, to je Francúzsko.“ Táto krajina opäť potvrdzuje, že je v riadení života svojich občanov v mnohom popredu. Najnovšie debatuje o tom, či modelkám rozkáže, koľko majú vážiť.

Smutnejšie správy prišli z Nemecka. Súd po rozsiahlych nátlakoch taxikárskych cechov zakázal používanie aplikácie Uber na zdieľané cestovanie. Európa tak opäť potvrdzuje, že v oblasti inovácií (a áno, disruptívnych) je vo svete čoraz viac na chvoste.

Dúfajme len, že sa neprebudia aj drožkári a nezačnú žiadať zákaz áut!

Komentár pripravil Martin Vlachynský, INESS.

O ram

Odporúčame pozrieť

Lagardová: Hospodársky rast v eurozóne by sa mal v priebehu roka 2024 zrýchliť

Hospodársky rast v eurozóne by sa mal v priebehu roka 2024 zrýchliť najmä v dôsledku …

Consent choices