Kerchove
Európsky protiteroristický koordinátor Gilles de Kerchove. PHOTO: © European Union 2015 - EP.

Naše väznice sú inkubátormi radikalizácie, tvrdí európsky protiteroristický koordinátor

Kerchove
Európsky protiteroristický koordinátor Gilles de Kerchove. PHOTO: © European Union 2015 – EP.

Európsky protiteroristický koordinátor Gilles de Kerchove má s narastajúcou hrozbou terorizmu čoraz viac práce. Jeho úlohou je zosúlaďovať kroky európskych vlád v boji proti terorizmu, dohliadať na nástroje, ktoré máme k dispozícii a navrhovať politické odporúčania. Porozprávali sme sa s ním o tom, ako by mal vyzerať boj proti terorizmu a akú úlohu by v ňom mal zohrávať Európsky parlament.

Môže sa EÚ postaviť zoči-voči terorizmu bez toho, aby pritom obetovala svoje základné hodnoty, akou je napríklad právo na súkromie?

Európska únia sa vždy snažila nájsť tú správnu rovnováhu. Potrebujeme konať premyslene a práve preto sa pri zavádzaní všetkých nových opatrení snažíme zabezpečiť silné záruky.

Väčšina našich spoločných nástrojov poskytuje oveľa vyššiu mieru ochrany, ako keď členské štáty pracujú samostatne. Podobný pohľad mám na otázky ohľadom PNR (záznamy o cestujúcich – pozn. red.) Obavy Parlamentu ohľadom súkromia sú opodstatnené, no ak nebudeme mať spoločnú európsku legislatívu, výsledkom bude to, že členské štáty prijmú svoje vlastné normy o PNR, čím sa vytvorí veľmi neefektívny systém, lebo tu budeme mať len 15 národných PNR namiesto 28. Takýto systém by poskytoval oveľa slabšiu ochranu, keďže stupeň ochrany sa môže medzi jednotlivými štátmi podstatne líšiť.

Ako môžeme ľuďom zabrániť, aby sa pridávali k džihádistickým skupinám? A čo s tými, ktorí sa vracajú znovu do Európy? Ako im zamedziť v tom, aby tu páchali teroristické útoky?

Veľa práce potrebujeme vynaložiťna prevenciu, obzvlášť na včasné odhaľovanie znakov radikalizácie. Takisto musíme podporovať využívanie osvedčených postupov.

Súčasťou tohto procesu je nájsť niekoho, komu dôverujú a pomôcť im tak znovu sa zapojiť do spoločnosti. Musíme rozbiť džihádistickú ideológiu. Internet sa tu ukazuje ako veľká výzva. Daeš je tu veľmi zbehlý a vie si získať veľkú podporu, preto musíme vytvoriť silnú protiargumentáciu.

Viac..  Von der Leyenová vyjadrila sústrasť rodinám humanitárnych pracovníkov WCK

Otázka, čo s navrátilcami, je snáď tou najväčšou výzvou. Je potrebné preveriť nebezpečnosť každého z nich a na základe toho voči nim zaujať konkrétny postoj. Bolo by veľkou chybou poslať ich všetkých do väzenia, keďže naše väznice sú hlavným inkubátorom radikalizácie. Bolo by dobré ak by sme pre nich mohli vytvoriť rehabilitačný program namiesto toho, aby sme ich trestne stíhali. Podobné programy by sme mali zamerať aj na tých, ktorí už sú vo väzení.

Ako sa môže v boji proti terorizmu pričiniť Európsky parlament?

Európsky parlament zohráva kľúčovú úlohu. Nielen ako spoluzákonodarca, ale taktiež pri vytváraní sociálnej reakcie, ktorá je potrebná na podporu tolerancie i v boji proti antisemitizmu a osočovaniu moslimov. Spomedzi všetkých inštitúcií EÚ má snáď tie najlepšie predpoklady na to, aby prišiel s čerstvými nápadmi. Potrebujeme intenzívnejšie spolupracovať aj s okolitými krajinami. Európsky parlament by sa teda mohol spojiť s ich parlamentmi.

O ram

Odporúčame pozrieť

Peter Pollák: Ten, kto vtrhne na cudzie územie a zabíja nevinné deti je terorista a tak sa k nemu musíme aj správať

Chcete byť v obraze? Prihláste sa na bezplatný odber spravodajstva z EÚ 👉 PRIHLÁSENIE. Poslanci …

Consent choices