EÚ je znepokojená problémom chronického nedostatku vody

voda
PHOTO: Flickr.

Vyhlásenie vysokej predstaviteľky pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku a podpredsedníčky Komisie Federicy Mogherini v mene Európskej únie pri príležitosti Svetového a Európskeho dňa vody

Európska únia pri príležitosti Svetového dňa vody pripomína, že bezpečná pitná voda a vhodné hygienické podmienky sú pre zdravý a dôstojný život zásadné. Napriek tomu nemá viac ako 750 miliónov ľudí na celom svete prístup k bezpečnej pitnej vode, čím sa im upiera základné ľudské právo. Je to ľudská tragédia a je úplne neprijateľné, aby viac ako 4 000 detí vo veku menej ako päť rokov zomrelo každý deň na choroby spojené s nedostatočným prístupom k čistej pitnej vode a s nedostatkom sanitácie a hygieny.

V roku 2015 má svet príležitosť, aká sa vyskytuje raz za generáciu, na dosiahnutie dohody o skutočne transformačnom a komplexnom prístupe k odstráneniu chudoby a udržateľnému rozvoju na celom svete. EÚ sa domnieva, že najlepším spôsobom, ako tieto ciele dosiahnuť, je prístup k programu na obdobie po roku 2015 založený na právach a zahŕňajúci všetky ľudské práva a rodovú rovnosť. Dostupnosť vody a sanitácie a ich trvalo udržateľná správa pre všetkých musí byť významným prvkom tohto nového rámca, pretože voda je kľúčovým faktorom trvalo udržateľného rozvoja.

EÚ je znepokojená problémom nedostatku vody a chronického nedostatku vody, ktorý je v dôsledku zmeny klímy čoraz akútnejší a ktorý sa môže vzhľadom na demografický vývoj týkať čoraz viac ľudí. Nedostatok vody, nízka kvalita vody, suchá či povodne sú faktormi, ktoré prispievajú k násilným konfliktom, ktoré následne vedú k tom, že mnoho ľudí nemá prístup k vode.

Viac..  Zastúpenie EK na Slovensku: Výsadba stromov je výsledkom spoločného environmentálneho úsilia

Na základe skúseností a znalostí, ktoré EÚ a jej členské štáty získali v oblasti správy vodných zdrojov, EÚ dôrazne nabáda k cezhraničnej spolupráci v oblasti správy vodných zdrojov s cieľom podporovať trvalo udržateľný rozvoj, ako aj stabilitu, mier a bezpečnosť. V tejto súvislosti vítame otvorenie Dohovoru o ochrane a využití cezhraničných vodných tokov a medzinárodných jazier (Dohovor Európskej hospodárskej komisie OSN o vode) pre všetky členské štáty OSN a nadobudnutie platnosti Dohovoru OSN o vodných tokoch v auguste 2014. EÚ tiež bude aktívne prispievať k úspechu Svetového fóra o vode, ktoré sa uskutoční v apríli tohto roku.

O ram

Odporúčame pozrieť

Robert Hajšel: Voda sa stáva jedným z najcennejších artiklov v EÚ. VIDEOBLOG

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices