Euro si za týždeň prilepšilo. O koľko?

euro
PHOTO: Flickr.

Hoci zásadnejšie údaje v makroekonomickom kalendári eurozóny chýbali, spoločná európska mena ukončila prvý pracovný deň minulého týždňa v zelených číslach. „Už zo svojej otváracej úrovne 1,0495 EURUSD zamierila nahor. Výraznejšie ju podporili slová šéfa talianskej centrálnej banky Visca, ktorý vyjadril obavy z tempa oslabovania sa eura voči doláru na 12 – ročné minimum. Visco zároveň dodal, že odvtedy ako ECB vlani prvýkrát naznačila spustenie programu tlačenia peňazí, euro slablo rýchlejšie, ako sa očakávalo“, uviedol analytický tím Poštovej banky.

Pondelok uzavrelo na úrovni 1,0570 EURUSD. V utorok sa nálada investorov a samotné obchodovanie viac – menej odvíjali od vyčkávania pred zasadnutím amerického FED – u. Aj to sa podpisálo pod to, že dolár sa počas minulého týždňa držal v úzadí a euru sa tak podarilo uzavrieť utorok o tri desatiny percenta silnejšie, na úrovni 1,0600 EURUSD. V stredu sa spoločná mena eurozóny pred spomenutým zasadnutím držala v blízkosti svojej otváracej úrovne.

Holubičie vyjadrenia ju ale poslali prudko nahor, kedy atakovala úroveň 1,1050 EURUSD. Časť ziskov do záveru obchodovania ešte zmazala, no deň uzavrelo euro aj tak o 2,5 % silnejšie, na úrovni 1,0865 EURUSD. Denný zisk, ktorý si naša mena v stredu pripísala bol najväčší od októbra 2011. Situácia sa ale zmenila vo štvrtok, kedy spoločná mena viac – menej len oslabovala. Jej americký náprotivok sa totiž po holubičích predikciách zo strany amerického FED – u rýchlo spamätal. Euro zamierilo nadol už zo svojej otváracej úrovne. Nepodporili ho ani vtedy prebiehajúce rokovania európskych lídrov s Gréckom.

Naopak, pod dobrú náladu dolára sa podpísali aj najnovšie údaje z amerického trhu práce. Počet nových týždenných žiadateľov o podporu bol v 11. týždni tohto roka, aj keď len mierne, nižší ako očakával trh. Súhra týchto udalostí sa podpísala pod to, že naša mena stratila na sile – 1,9 % a deň uzavrela na úrovni 1,0660 EURUSD. V piatok ale opäť došlo k zvratu a naša mena ho ukončila v zelených číslach. Nahor ju tlačili už spomínané informácie z USA týkajúce sa neskoršieho zvyšovania úrokových sadzieb za oceánom. Do záveru obchodovania sa euro posilnilo až na zatváracích 1,0820 EURUSD.

Za celý týždeň tak získalo na sile 3,1 %. Uplynulý týždeň si euro pripísalo zisk aj voči českej korune. Naopak, voči poľskému zlotému a maďarskému forintu zaknihovalo straty. Česká koruna sa oslabila na piatkovú zatváraciu úroveň 27,450 EURCZK, maďarský forint sa zhodnotil na úroveň 303,30 EURHUF. Domáca mena Poliakov uzavrela týždeň na úrovni 4,1315 EURPLN.

Viac..  Ján Figeľ: Slovensko a spojené brehy Atlantiku

Tento týždeň zasadne maďarská MNB a česká ČNB

Tento týždeň zasadne dvojica centrálnych bánk spomedzi tých, o ktorých vás pravidelne informujeme. V utorok, 24. marca 2015, bude o svojej menovej politike rozhodovať maďarská MNB. V jej prípade centrálni bankári krajiny pravdepodobne pristúpia k zníženiu základnej úrokovej sadzby z aktuálnych 2,1 % na nových 1,9 %. Vo štvrtok, 26. marca 2015, zasadne aj česká ČNB. Predpokladáme, že úroková sadzba krajiny ostane potvrdená na aktuálnej úrovni 0,05 %

Ropa Brent za uplynulý týždeň zdražela o 0,6 %

Ceny ropy v pondelok klesli v reakcii na náznaky vyššej produkcie v USA a Líbyi. Cenu ropy nadol tlačila aj možnosť dohody o iránskom jadrovom programe, čo by mohlo viesť k zrušeniu sankcií voči Teheránu a umožnilo by to dodávky väčšieho množstva iránskej ropy. Ropa Brent pod vplyvom týchto správ zlacnela o takmer – 2 % na zatváracích 53,94 USD za barel. Pokles pokračoval aj v utorok. Bol však miernejší, cena severomorskej zmesi poklesla o osem desatín percenta na 53,51 USD za barel.

Zmena nastala v stredu, kedy londýnska ropa zdražela až o 4,5 %. Ceny ropy vzrástli, keďže dolár sa oslabil po tom, ako americký FED uviedol, že uprednostňuje pomalšiu cestu k normalizácii úrokových sadzieb v USA. Cenu ropy Brent to „vystrelilo“ na zatváracích 55,91 USD za barel. Vo štvrtok ale už bolo všetko inak. Cena ropy Brent opäť poklesla. Tlačili ju nadol vyjadrenia kuvajtského ministra ropného priemyslu, ktorý uviedol, že Organizácia krajín vyvážajúcich ropu [OPEC] nemá inú možnosť ako udržiavať svoj trhový podiel a neredukovať ťažbu. Opätovne tak potvrdil názor, že kartel na najbližšom zasadaní v júni svoju politiku nezmení. Ropa Brent uzavrela deň o – 2,65 % lacnejšia, na úrovni 54,43 USD za barel. Oslabovanie sa dolára vzhľadom na neistotu okolo prípadného rastu úrokových sadzieb v USA spôsobilo v piatok zdraženie ropy. Vplyvom tohto vývoja sa zvýšila cena londýnskej zmesi na 55,32 USD za barel, a teda o 1,6 %. Za celý uplynulý týždeň si ropa Brent pripísala 0,6 % zo svojej hodnoty. Medzimesačne je stále lacnejšia o – 9 % a v medziročnom porovnaní sú jej ceny stále nižšie o vyše – 45,5 %.

O ram

Odporúčame pozrieť

Bulharsko

Zavedenie eura v Bulharsku môže byť posunuté

Snaha bulharskej vlády o prijatie eura je na dobrej ceste, ale jeho zavedenie môže byť …

Consent choices