benova
Monika Flašíková Beňová. PHOTO: © European Union- EP.

Flašíková Beňová: Finančná pomoc Ukrajine musí ísť zarovno s jej reformami

benova
Monika Flašíková Beňová. PHOTO: © European Union 2015 – Source EP.

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) sa budú počas dnešného tzv. mini-plenárneho zasadnutia zaoberať aj rozhodnutím o makrofinančnej pomoci Ukrajine. Ide o finančnú podporu vo výške 1,8 miliardy EUR, ktorá má byť súčasťou programu zastrešovaného Medzinárodným menovým fondom.

Ukrajina a jej vláda sú v súčasnosti vo veľmi ťažkej pozícii. „Napriek tomu musia byť jej predstavitelia schopní garantovať hmatateľné výsledky. Finančná solidarita Európskej únie musí ísť zarovno s reformným úsilím tejto krajiny,“ uviedla poslankyňa EP Monika Flašíková Beňová. Súčasná situácia je samozrejme z veľkej časti spôsobená prebiehajúcou tzv. hybridnou vojnou a s ňou súvisiacim ekonomickým poklesom. „Na vine sú však aj pretrvávajúce hriechy vo forme obrovskej miery korupcie, či absolútne nefunkčného verejného sektora. S tými sa bohužiaľ stále nič nerobí,“ zdôraznila europoslankyňa.

Oblastí, ktorých sa reformy na Ukrajine musia týkať bolo podľa nej definovaných či už zo strany Európskej únie (EÚ), ale aj ostatných medzinárodných inštitúcii nespočetné množstvo. Z hľadiska ekonomického rozvoja je to nevyhnutná zmena štruktúry hospodárstva, zvýšenie jeho konkurencieschopnosti, či naopak akútne zníženie energetickej náročnosti. „Ekonomický kolaps Ukrajiny by bol katastrofou a viedol by len k nárastu popularity tamojších extrémistov. Pomoc zo strany EÚ tak je nevyhnutnosťou. Na oplátku však potrebujeme vidieť postupné plnenie domácich úloh, ku ktorým sa však tamojšia politická garnitúra stále nevie poriadne rozhýbať,“ uzavrela poslankyňa.

Viac..  Europoslanci schválili reformy pre udržateľnejší a odolnejší trh EÚ s plynom

O ram

Odporúčame pozrieť

Trump

Trump tvrdí, že Európa by mala poskytnúť Ukrajine viac pomoci

Európa by mala dať Ukrajine viac peňazí, vyhlásil vo štvrtok bývalý prezident USA Donald Trump; …

Consent choices