Prehľad týždňa: daňové úniky, LIBOR, NATO, boj proti terorizmu

parlament
Európsky parlament. PHOTO: Flickr.

Na pôdu Európskeho parlamentu tento týždeň zavíta generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a protiteroristický koordinátor EÚ Gilles de Kerchove. Spoločne s poslancami budú diskutovať o bezpečnostných problémoch v našom susedstve ako aj o tom, ako sa postaviť voči teroristickým hrozbám. Poslanci budú hlasovať o novej legislatíve zameranej na zvýšenie transparentnosti úrokových mier LIBOR a EURIBOR. Novozaložený výbor pre daňové rozhodnutia bude diskutovať o daňových rajoch a daňových únikoch.

Členovia zahraničného výboru sa v pondelok popoludní stretli s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom a následne s koordinátorom EÚ pre boj proti terorizmu Gillesom de Kerchovom. Diskutovali o bezpečnostných výzvach v regióne Blízkeho východu a severnej Afriky ako aj o tom, aký postoj by mala EÚ zaujať voči teroristickým hrozbám.

Hospodársky a menový výbor bude v dnes hlasovať o nových pravidlách na zvýšenie transparentnosti a spoľahlivosti referenčných indexov, ktoré môžu myť vplyv na kľúčové sadzby na finančných trhoch alebo ceny maloobchodných finančných zmlúv, akými sú napríklad hypotéky. Nové pravidlá boli navrhnuté potom, ako sa prišlo na manipulácie so sadzbami LIBOR (London Interbank Offered Rate) a EURIBOR (Euro Interbank Offered Rate).

V pondelok popoludní sa uskutočnila spoločná schôdza osobitného výboru pre daňové rozhodnutia a hospodárskeho a menového výboru. Poslanci si na ňu prizvali komisára Pierra Moscoviciho, ktorý má na starosti hospodárke a menové veci, dane a clá.

Dnes budú oba výbory preberať otázky daní spoločne s generálnym tajomníkom OECD Ángelom Gurríom a riaditeľom Centra OECD pre daňovú politiku a správu Pascalom Saint-Amansom. Diskutovať by mali okrem iného aj o daňových rajoch a boji proti daňovým únikom. OECD je vo všeobecnosti považovaná za vynikajúce miesto pre prijímanie medzinárodných rozhodnutí v daňovej oblasti.

Viac..  EÚ ohlásila vyše sedem miliardovú pomoc pre Egypt

Výbor pre občianske slobody v pondelok popoludní rokoval o nedávnych iniciatívach EÚ na ochranu a podporu základných práv. Vypočutia sa zúčastnil prvý podpredseda EK Frans Timmermans, generálna advokátka zo Súdneho dvora EÚ Juliane Kokott, komisár Rady Európy pre ľudské práva Nils Muižnieks a zástupcovia Agentúry EÚ pre základné práva. Výbor od tohto vypočutia očakáva, že mu poskytne informácie pre návrh uznesenia o základných právach v EÚ v rokoch 2013-2014, ktorý práve pripravuje.

Výbor pre životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť potravín organizoval v pondelok popoludní medziparlamentnú schôdzu ohľadom klimatickej konferencie v Paríži. Okrem europoslancov sa jej zúčastnili i národní poslanci a vystúpili na nej komisári Miguel Arias Cañete zodpovedný za rezorty klímy a energetiky a Karmenu Vella, ktorý má na starosti životné prostredie.

O ram

Odporúčame pozrieť

Stefanec

Ivan Štefanec: Vojenská neutralita Slovenska by bola nebezpečným a drahým nezmyslom

Pred 75 rokmi vznikla jedna z najvýznamnejších medzinárodných organizácií známa pod skratkou NATO. Základným princípom …

Consent choices