LIBOR a EURIBOR. Parlament tu chce viac transparentnosti

peniaze
PHOTO: Flickr.

Vo finančníctve sa dá manipulovať so všeličím, napríklad aj s referenčnými úrokovými sadzami LIBOR a EURIBOR. Ukázalo sa to počas finančných škandálov, ktoré sa prevalili v uplynulých rokoch. Dnes, 31. marca, ráno hospodársky a menový výbor EP hlasoval o nových pravidlách, ktoré by mali podľa slov spravodajkyne Cory van Nieuwenhuizen (ALDE, Holandsko) „priniesť užívateľom všetkých referenčných úrokových sadzieb plnú transparentnosť.“

Benchmarky, indexy, referenčné úrokové sadzby

Benchmarky alebo indexy sú ukazovatele, ktorými sa vyjadruje určitý stav – či už je to úroková miera na londýnskom medzibankovom trhu (LIBOR) alebo v eurozóne (EURIBOR), komodity, ako napríklad zlato alebo ropa, alebo výmenné kurzy. Tieto indexy sa často používajú ako štandardy v rôznych finančných zmluvách. Úroky, ktoré platíte za hypotekárny úver, môžu byť vypočítané na základe referenčnej sadzby EURIBOR, ku ktorej sa ešte priráta určitá prémia.

Manipulácia referenčných sadzieb

Na to, aby mohli tieto referenčné sadzby slúžiť svojmu účelu, je potrebné, aby boli spoľahlivé a neutrálne. O ich denných hodnotách však často rozhoduje hŕstka veľkých hráčov pôsobiacich na finančných trhoch.

V rokoch 2012 až 2013 spustili európske aj americké úrady vyšetrovanie, ktorého cieľom bolo odhaliť manipulácie so sadzbami LIBOR a EURIBOR. V decembri 2013 tak uložila Európska komisia ôsmim bankám pokuty v celkovej výške 1,7 miliardy eur za vytváranie ilegálnych kartelov a z toho vyplývajúce ovplyvňovanie týchto referenčných sadzieb. V roku 2014 boli za podobné priestupky pokutované ďalšie banky.

Viac..  Autá kvôli prísnejším emisným limitom nakoniec nebudú drahšie

Nová legislatíva

Parlamentná správa, ktorá bude predložená na utorkové hlasovanie vo výbore, jasne rozlišuje medzi systémovo dôležitými a menej dôležitými indexmi, vďaka čomu by sa malo predchádzať neprimeranému administratívnemu zaťaženiu.

Dôležité indexy, ktoré vyjadrujú veľký objem obchodných transakcií, budú musieť byť vytvárané a kalkulované tak, aby spĺňali požiadavky Medzinárodnej organizácie komisií pre cenné papiere (IOSCO). Dohliadať na ne bude špeciálny orgán zložený z národných inšpektorov, ktorému bude šéfovať Európsky orgán pre cenné papiere a trhy (ESMA), vysvetľuje Cora van Nieuwenhuizen.

Európsky parlament už v roku 2013 prijal prísnejšie sankcie pre prípady zneužívania finančných trhov.

O ram

Odporúčame pozrieť

Europsky parlament

EP schválil nové pravidlá pre transparentnejšie stanovovanie úrokových sadzieb

Európsky parlament schválil novú legislatívu, ktorá by mala zvýšiť dôveryhodnosť referenčných indexov s kritických významom …

Consent choices