Euro aj uplynulý týždeň so ziskom

euro
PHOTO: Flickr.

Vývoj kráľovského menového páru uplynulý týžddeň ovplyvňovali hlavne vyjadrenia členov amerického Fed – u. Už v pondelok si euro k svojej otváracej úrovni 1,0820 EURUSD pripísalo do záveru obchodovania 1,6 % a deň uzavrelo na 1,0945 EURUSD. Vyjadrenia dvoch členov spomenutého Fed – u o budúcnosti menovej politiky za oceánom boli v pondelok menej jastrabie ako zvyčajne. V utorok ale naša mena časť ziskov zmazala. „Spotrebiteľské ceny v USA síce medziročne stagnovali, no trh očakával za február ich pokles. Dolár pozitívne zasiahli aj správy o počte predaných domov. Ten totiž v druhom mesiaci tohto roka výrazne vzrástol. Aj vplyvom týchto správ uzavrelo euro deň na úrovni 1,0925 EURUSD“, uviedol analytický tím Pošovej banky.

V stredu sa ale vrátilo k zisku. Podporili ho údaje z najväčšej európskej ekonomiky – Nemecka. Index podnikateľskej dôvery v nemeckú ekonomiku, ktorý zostavuje mníchovský inštitút Ifo, sa totiž zvýšil, čím boli pokorené aj očakávania trhu. V marci sa tak podnikateľská dôvera v krajine posilnila najvyššie od júla 2014. Doláru do karát nehrali ani údaje o tovaroch dlhodobej spotreby v USA. Výdavky na ne totiž výrazne poklesli. Súhrou týchto správ dokázala naša mena uzavrieť deň o štyri desatiny percenta silnejšia, na úrovni 1,0970 EURUSD.

Ďalšie vyjadrenia predstaviteľa amerického Rezervného systému sa vo štvrtok podpísali pod oslabenie sa eura. Podľa slov Lockharta sú mesiace jún, júl a september vhodné na prvé zvýšenie základných úrokových sadzieb. Tento pozitívny sentiment bol podporený najvyšším idexom PMI v službách od septembra 2014. Do tretice náladu doláru vylepšili aj údaje z amerického trhu práce, kde počet nových týždenných žiadateľov o podporu v 12. týždni tohto roka klesol. Kombinácia týchto správ spôsobila, že naša mena ukončila deň slabšia, na úrovni 1,0885 EURUSD.

Záver týždňa bol pokojný. Makroekonomický kalendár v eurozóne aj USA bol prázdny z pohľadu významných udalostí, ktoré by mohli ovplyvniť piatkový vývoj eura voči doláru. Naša mena sa väčšinu dňa držala v okolí svojej otváracej úrovne. S príchodom večera a po nepotvrdených informáciách o tom, že Grécko možno pristúpi k zavedeniu kapitálových kontrol sa spoločná mena eurozóny vyšplhala na svoje intradenné maximum 1,0950 EURUSD. Netrvalo dlho a vrátila sa približne tam, kde začínala.

Viac..  Robert Hajšel: Vyslanie vojsk zo štátov EÚ na Ukrajinu zatiaľ nehrozí, ale uvažuje sa o nákupe zbraní od tretích štátov

Obchodovanie tak uzavrela na úrovni 1,0890 EURUSD, teda len o 5 stotín percenta silnejšia voči svojmu americkému náprotivku. Za celý týždeň získala na sile 0,6 %. Uplynulý týždeň si euro pripísalo zisk aj voči českej korune. Naopak, voči poľskému zlotému a maďarskému forintu zaknihovalo straty. Česká koruna sa oslabila na piatkovú zatváraciu úroveň 27,484 EURCZK, maďarský forint sa zhodnotil v priebehu týždňa o 1,0 % na úroveň 300,27 EURHUF. Domáca mena Poliakov uzavrela týždeň na úrovni 4,0994 EURPLN.

Minulý týždeň zasadla maďarská MNB a česká ČNB

Minulý týždeň zasadla dvojica centrálnych bánk spomedzi tých, o ktorých vás pravidelne informujeme. V utorok, 24. marca 2015, o svojej menovej politike rozhodovala maďarská MNB. Centrálni bankári krajiny pristúpili podľa očakávaní k zníženiu základnej úrokovej sadzby. Tá sa znížila z 2,10 % na aktuálnych 1,95 %. Vo štvrtok, 26. marca 2015, zasadla aj česká ČNB. Úroková sadzba krajiny ostala v tomto prípade, podľa očakávaní, potvrdená na aktuálnej úrovni 0,05 %.

O ram

Odporúčame pozrieť

Bulharsko

Zavedenie eura v Bulharsku môže byť posunuté

Snaha bulharskej vlády o prijatie eura je na dobrej ceste, ale jeho zavedenie môže byť …

Consent choices