COP21: Odkiaľ vziať peniaze na boj proti klimatickým zmenám?

klimaticka zmena
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Táto otázka bola jednou z hlavných tém pondelkovej medziparlamentnej schôdze, ktorú zorganizoval výbor pre životné prostredie pri príležitosti blížiacej sa klimatickej konferencii v Paríži COP21. Okrem členov výboru sa jej zúčastnili i národní poslanci, ktorí sa zhodli na tom, že ich úlohou bude zabezpečiť, aby vlády ich krajín zaujali počas parížskej konferencie tú správnu pozíciu.

„V boji proti klimatickým zmenám bola EÚ vždy v popredí,“ vyhlásil začiatkom schôdze predseda výboru pre životné prostredie Giovanni La Via (EĽS, Taliansko). Zároveň privítal i zúčastnených národných poslancov z 22 krajín.

„Kto nám dá stovky miliárd eur, ktoré bude treba predložiť v Paríži,“ spýtal sa nemecký sociálny demokrat Jo Leinen. Obáva sa totiž, že peniaze tu budú veľkým problémom.

Holandský poslanec Gerben-Jan Gerbrandy (ALDE) poznamenal, že „ak bohaté krajiny nebudú ochotné platiť za boj proti klimatickým zmenám viac, tak chudobné krajiny nebudú ochotné prísť s ambicióznymi cieľmi redukcie CO2.“

Jeho krajan Bas Eickhout (Zelení/ESA) si myslí, že do Paríža by mali pocestovať ministri financií. „Uzavretie alebo neuzavretie dohody bude závisieť práve na financiách,“ povedal. Zároveň dodal, že ak rozvinuté krajiny neposkytnú každoročne do roku 2020 100 miliárd dolárov, tak ako sľúbili, môžeme sa rozlúčiť so všetkou environmentálnou diplomaciou.

Viac..  EK: dialógy o prechode na čistú energiu s priemyselnými a sociálnymi partnermi EÚ

„Paríž sám osebe klimatické problémy nevyrieši,“ vyhlásil komisár Migues Arias Cañete. Vysvetlil, že dohodu budú musieť ratifikovať národné parlamenty a následne bude potrebné implementovať ju v jednotlivých regiónoch.

Fabienne Keller z francúzskeho Senátu diskutujúcich uistila, že jej krajina je odhodlaná urobiť všetko pre to, aby bola v Paríži dosiahnutá udržateľná dohoda.

V druhej polovici schôdze poslanci diskutovali o ďalších cieľoch po parížskej konferencii.

O ram

Odporúčame pozrieť

klima

Správa EEA: Európa nie je pripravená na dôsledky klimatických zmien

EÚ musí konať okamžite, inak klimatické zmeny spôsobia Európe katastrofálne škody. Vyplýva to z prvej …

Consent choices