BBC odhalila lži ruských médií. Zabité dieťa si vymysleli

ukrajina
PHOTO: Ilustračné Flickr.

DONECK – Potom, čo viaceré ruské televízie uverejnili správu, že 10-ročné dievča zahynulo počas paľby vládnych síl na Ukrajine, redaktorka BBC News Natalia Antelava a kameraman Abdujalil Abdurasulov sa pokúšali vyhľadať rodinu obete. Žiadnu nenašli, zabité dieťa si proruskí separatisti vymysleli.

Tri ruské televízie odvysielali správu o smrti 10-ročného dievčaťa v Doneckej oblasti, ktoré malo zahynúť následkom delostreleckej paľby ukrajinskej armády.

„Zomrela na mieste, alebo v nemocnici?“ pýtala sa redaktorka vojaka. „Na mieste,“ odpovedal. Keď si pýtala kontakt na pozostalých, nechcel jej ho dať. Odvolával sa na ochranu súkromia obetí tragédie.

Nikto nič nevedel

Reportéri sa rozhodli pýtať ľudí, ktorí žijú v oblasti údajného ostreľovania. Všetci počuli v televízii, že desaťročné dievča zomrelo pri ostreľovaní. No v danom čase si žiadnu delostreleckú paľbu nevšimli.

„Ja som to tiež videla v televízii, ale nič o tom neviem,“ povedala stanici BBC miestna obyvateľka.

Reportérka sa teda vybrala do márnice. Dievča do nej nepriviezli, hoci v nej končia všetky obete konfliktu. Zamestnanec márnice odmietol reportérom poskytnúť ďalšie informácie.

Pravdivú odpoveď nakoniec poskytol jeden z ruských novinárov. „To dievča neexistuje. Museli sme to odvysielať,“ povedal.

Viac..  Poberatelia dôchodkov mimo EÚ musia do 15. apríla doručiť Potvrdenie o žití

BBC kontaktovala aj tri ruské televízie, ktoré správu odvysielali. Stanica NTV uviedla, že iba citovala vyjadrenia oficiálnych hovorcov proruských rebelov. Zvyšné dve neodpovedali vôbec.

Marihuanový klub

Novinárska práca je náročná. Nie vždy sa podarí odhaliť prípad ako ruskej redaktorke. Koncom septembra reportérka z Aljašky svojráznym spôsobom ukončila svoju mediálnu kariéru počas príspevku o miestnom marihuanovom klube.

Počas reportáže o podniku, ktorý v tomto americkom štáte nelegálne sprostredkováva ľahkú drogu priznala, že je jeho majiteľkou a plánuje sa naďalej namiesto novinárčiny venovať boju za legalizáciu marihuany.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Putin

NEMECKO: Šéf námorníctva po kontroverzných výrokoch o Kryme odstúpil

BERLÍN 23. januára (SITA/AP) – Šéf nemeckého vojenského námorníctva v sobotu odstúpil zo svojej funkcie …

Consent choices