Kvóty na mlieko skončili, výrobcovia sa obávajú krachu

James Nicholson spravne
Europoslanec James Nicholson odsudzuje konanie Európskej komisie. PHOTO © European Union 2015

31. marca definitívne skončili mliečne kvóty. 30 rokov produkcie mlieka nahradia zákony ponuky a dopytu. Podľa poslanca EP Jamesa Nicholsona Európska komisia nekonala správne.

EÚ stopla finančnú podporu a reguláciu mliečneho trhu. Výrobcovia mlieka a mliečnych výrobkov v malom sú pod veľkým tlakom. Tvrdia, že nemajú šancu bojovať proti veľkým mliekarenským koncernom. Pravdou je, že nikto nemôže garantovať stabilitu. Keď nebude maximálna spolupráca medzi výrobcami a spotrebiteľmi, vzniknú problémy. Práve dôvera však medzi výrobcami a spotrebiteľmi momentálne chýba. Myslím, že budúcnosť mliekarenstva je pozitívna, aj keď sa teraz stretáva s problémami. Musí sa spraviť viac, aby sme ich vyriešili,“ reaguje na ich obavy poslanec EP James Nicholson.

EÚ zároveň vyčlenila miliardu eur, ktorá bude presunutá do európskeho poľnohospodárskeho sektoru. Výrobcovia mlieka sa kvôli nedávnemu počinu EÚ obávajú, že sa peniaze nevrátia späť do mliekarenského sektora. Komisia mala nedávno obrovský zisk, keď  nakúpili mlieko do intervencie za 18 centov a predávali za 28. Finančný rozdiel nešiel ani len do poľnohospodárstva, nie to do mliekarenského sektoru. Takže plne rozumiem obavám výrobcov, hovorí Nicholson.

Viac..  Eugen Jurzyca: Prvé návrhy normy Euro 7 boli príliš ambiciózne

Najmä regióny, ktoré sa špecificky zameriavali na osobité druhy syrov, čelia obavám. Bez doterajšej finančnej podpory nemôžu zaručiť zotrvanie na rovnakej kvalitatívnej úrovni. EÚ si uvedomuje, že zásahy do tejto problematiky sa dotknú najmä regiónov. Zaviedli sme záruky v týchto oblastiach a verili sme, že fungujú. Osobne si však myslím, že komisia nekonala správne, keď oneskorene zaviedla príliš nízku trhovú intervenčnú cenu. Trh potrebuje bezpečnostnú sieť, dodáva Nicholson.

Viac sa dozviete v priloženom videu:

 

O bed

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices