Nemcová: Dnes sa Európa sa obracia chrbtom k škodlivým biopalivám

biopaliva2
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Výbor pre životné prostredie Európskeho parlamentu včera svojím hlasovaním potvrdil dohodu s Radou Európskej únie o obmedzení používania biopalív prvej generácie [1]. Toto hlasovanie je vyvrcholením viac ako 5 ročných debát o výhodách a nevýhodách biopalív. Dohoda nadobudne právnu silu až po hlasovaní pléna Európskeho parlamentu a Rady Ministrov, ktoré sú plánované na apríl a máj a sú už len formálnou záležitosťou.

Tatiana Nemcová zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti/BirdLife Slovensko komentuje: „Privítali by sme ambicióznejšiu dohodu, no podstatné je, že Európske inštitúcie dali jasný signál: biopalivá prvej generácie nemajú budúcnosť. Sú problém z pohľadu ochrany klímy, životného prostredia a sociálnych otázok, a preto je nutné ich obmedziť. Tiež vítame, že po prvýkrát, budeme mať k dispozícií informácie o priamych aj nepriamych emisiách a verejnosť si bude môcť urobiť lepší obraz o prínose jednotlivých biopalív z pohľadu ochrany klímy.“

Napriek varovaniam mimovládnych organizácií o negatívnych vplyvoch biopalív vyrobených z poľnohospodárskych plodín, politici so zanietením podporovali rozvoj tohto zavádzajúco označeného „ bio“ sektoru. Priame a nepriame dôsledky hovoria za všetko: globálny nárast v dopyte po poľnohospodárskej pôde spôsobil odlesňovanie pralesov a ich premenu na plantáže palmy olejnej, trvalé trávnaté porasty boli premenené na kukuričné polia.

Viac..  Smernica o energetickej hospodárnosti budov prijatá s cieľom znížiť účty za energiu a znížiť emisie

Rovno z poľa do nádrže – naivný sen, že „nakŕmime“ naše autá farebnými kvetmi, semenami a zeleňou sa rozplynul do nenávratna.

Nemcová dodáva na záver: „Dnes sa Európa sa obracia chrbtom k škodlivým biopalivám a ide dopredu. Tento odkaz, by mal byť jasný politikom aj investorom. Priemysel biopalív druhej generácie, by mal byť opatrený a poučiť sa. Obnoviteľné zdroje musia byť trvalo udržateľné, či už sa volajú „bio“, pokročilé alebo druhej generácie. BirdLife verí, že toto hlasovanie je začiatkom udržateľnejšej budúcnosti pre využívanie všetkých foriem bioenergie“

O ram

Odporúčame pozrieť

europsky parlament

Európsky parlament prijal pravidlá o ľudských právach a životnom prostredí pre firmy

Európski poslanci schválili v stredu nové pravidlá, ktoré zaväzujú firmy zmierniť ich negatívny vplyv na …

Consent choices