Slovensko príde o miliardy eur, nestíhame čerpať eurofondy

euro
PHOTO: Flickr.

BRATISLAVA – Slovensku ostáva už len niečo vyše 180 pracovných dní, aby vyčerpalo zvyšné miliardy eur z európskych fondov. Odborník varuje, že to nestihneme a nenávratne prídeme možno až o 2 miliardy eur. Vláda sa obhajuje tým, že zmluvy sú podpísané v plnej sume a že ku koncu obdobia sa čerpanie vždy zrýchli.

Slovensko príde o 2 miliardy eur. Podľa analytika totiž nestihneme do konca roka využiť možnosti čerpania peňazí z eurofondov, na ktoré máme právo. „Do konca roka nám zostáva 260 dní na to, aby sme dočerpali zvyšných 4,5 miliardy eura, ktoré sme nedočerpali za 8 a pol roka. To znamená, že Slovensko podľa môjho názoru príde o takmer 2 miliardy eur, ktoré prepadnú,“ tvrdí analytik európskenoviny.sk Ján Rudolf.

Premiér Fico tvrdí, že vláda svoju prácu odviedla.„My nevieme prikázať mestu alebo VUCke, že budete obstarávať takto alebo takto a musíte začať stavať,“ vysvetľuje premiér Robert Fico.

Vinou sú politici

Problémy sú najmä v oblasti verejného obstarávania. „Akú má vláda niesť zodpovednosť za to, či si mesto, obec alebo VÚC ako suverénna samospráva neorganizujú verejné obstarávania, alebo meškajú,“ pýta sa Fico.

Viac..  Jozef Mihál: Podporujem dohodu dosiahnutú v trialógoch vo veci reformy trhov EÚ s plynom a vodíkom

Zodpovednosť je podľa analytika jasná. „Eurofondy za tých 8 a pol roka sa nečerpajú len preto, alebo vinou nečerpania sú jednoznačne politici, nič iné a nikto iní, len politici,“ myslí si Rudolf.

„Dnes sú teda akékoľvek odhady rizika prepadnutia EÚ fondov čisto špekulatívne, pretože ešte veľká časť projektov je v plnej realizácii a podľa skúseností bude čerpanie v priebehu nasledujúcich mesiacov výrazne akcelerovať,“ povedala hovorkyňa podpredsedu Ľubomíra Vážneho Silvia Belešová.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Podpredseda EP Hojsík: Reakcia na lživé obvinenia Fica

Stanovisko podpredsedu Európskeho parlamentu Martina Hojsíka, v ktorom reaguje na vyjadrenia premiéra Roberta Fica k …

Consent choices