SDKÚ-DS vyzvala primátorov, aby zakázali zhromaždenia Putinových Nočných vlkov

noční vlci
Noční vlci. PHOTO: Flickr.

Demonštrácia sily a propaganda vojny! To je podľa SDKÚ-DS cieľ jazdy ruských nacionalistov na motorkách, ktorí sa označujú Noční vlci a plánujú o pár dní prejsť aj po slovenských cestách. SDKÚ-DS preto vyzýva samosprávy, aby starostlivo zvážili zákaz zhromaždenia Putinových v mestách či obciach.

Motorkársky gang Noční vlci plánuje zneužiť oslavy konca 2. svetovej vojny  jazdou po Európe. Medzi krajiny, cez ktoré chcú prejsť patrí aj Slovensko. SDKÚ-DS to považuje za provokáciu a pošliapanie pamiatky desiatok miliónov obetí  vojny. Práve mnohí členovia tohto gangu totiž porušovali a porušujú medzinárodné právo, keď bojujú na strane tzv. proruských separatistov na východe Ukrajiny. 

„SDKÚ-DS si ctí slobodu prejavu, rovnako tak aj jeden z pilierov Európskej únie, ktorým je voľný pohyb osôb. Preto ak Putinovi motorkári získajú schengenské víza, nikto by im nemal brániť v pohybe cez členské krajiny. No vzhľadom na zapojenie sa Nočných vlkov do bojov na východe Ukrajiny a leitmotív jazdy, ktorým je demonštrácia sily a propaganda vojny, vyzývame samosprávy, čiže obce a mestá na Slovensku, aby dôkladne zvážili možnosť zakázať ich zhromaždenia na území Slovenska,“ uviedol za SDKÚ-DS predseda jej sekcie spravodlivosti a bezpečnosti Ján Keselý.

Zákon č. 84/1990 Zb. totiž ukladá povinnosť samosprávam zakázať zhromaždenie za podmienok stanovených v paragrafe 10. Ten hovorí, že obec zakáže zhromaždenie, ak by jeho účel smeroval napríklad k výzve popierať alebo obmedzovať osobné, politické alebo iné práva občanov pre ich národnosť, pohlavie, rasu, pôvod, politické alebo iné zmýšľanie, náboženské vyznanie a sociálne postavenie alebo na roznecovanie nenávisti a neznášanlivosti z týchto dôvodov. Ďalšími dôvodmi na zakázanie zhromaždenia je riziko, že dôjde násiliu, či porušovaniu zákonov, ústavy a medzinárodných zmlúv, ktorými je Slovenská republika viazaná. 

Viac..  Eurobarometer: Súčasná geopolitická situácia zvyšuje význam európskych volieb

„Zapojenie sa členov gangu do bojov na východe Ukrajiny je podľa nášho názoru porušením medzinárodného práva a nesmieme dovoliť, aby bolo Slovensko miestom, kde budú Putinovi motorkári obhajovať či dokonca podnecovať k vojne či ďalšiemu porušovaniu medzinárodného práva. Pretože na to doplácajú len a len nevinní obyvatelia Ukrajiny,“ uviedol predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo.

Text je publikovaný v originálnom znení tlačového oddelenia SDKÚ-DS, bez redakčnej úpravy.

O red

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Putin demaskoval Fica, Slovensko zažíva hanbu

Vladimir Putin počas svojej každoročnej veľkej tlačovej konferencie pochválil Fica s Orbánom. Podľa ruského prezidenta …

Consent choices