Bezpečnosť spotrebiteľov či roboti. Čo má v pláne EP tento týždeň?

parlament
Európsky parlament. PHOTO: Flickr.

Europoslanci budú tento týždeň hlasovať o Junckerovom 315-miliardovom investičnom pláne na ozdravenie európskeho hospodárstva. Na pláne je aj hlasovanie o osobných ochranných prostriedkoch a o správe, v ktorej EP vyzýva Švajčiarsko k tomu, aby rešpektovalo dohody s EÚ týkajúce sa migrácie. Vo štvrtok sa po prvýkrát stretne novozaložená pracovná skupina, ktorá sa bude zaoberať robotmi a robotikou. Politické skupiny sa budú pripravovať na budúcotýždňové plenárne zasadnutie.

Výbor pre rozpočet bude v pondelok spoločne s hospodárskym výborom hlasovať o Junkerovom 315-miliardovom investičnom pláne, ktorý by mal nakopnúť európsku ekonomiku. Ešte predtým, ako bude tento plán predložený na júnové plenárne hlasovanie, sa bude o jeho detailoch rokovať s vládami členských krajín i s Komisiou.

Výbor pre rozvoj bude hlasovať o financovaní rozvoja pri príležitosti blížiacej sa medzinárodnej konferencie, ktorá sa uskutoční v júli v etiópskej metropole Addis Abeba. Zaoberať sa bude aj novými globálnymi rozvojovými cieľmi, ktoré by mali vzísť zo septembrového summitu OSN v New Yorku.

Výbor pre vnútorný trh a ochranu spotrebiteľa bude hlasovať o návrhu správy, ktorá vyzýva švajčiarsku vládu k tomu, aby si plnila povinnosti, ktoré jej vyplývajú z Dohody o voľnom pohybe osôb (FMPA). Deje sa tak v nadväznosti na minuloročné švajčiarske referendum o limitovaní imigrácie.

Viac..  M. Wiezik: Zmrazené fondy pre Maďarsko môžu byť uvoľnené len ak dôjde k náprave

Podvýbor pre bezpečnosť a obranu bude diskutovať o výcvikovej misii EÚ v Somálsku. Diskusie sa zúčastní aj brigádny generál Antonio Maggi, veliteľ výcvikovej misie EÚ v Somálsku a Gábor Iklódy, vedúci riaditeľstva pre krízové riadenie a plánovanie ESVČ.

Štvrtok 23. apríla

Výbor pre vnútorný trh bude hlasovať o návrhu smernice, skorá stanovuje nové pravidlá týkajúce sa ochranných osobných prostriedkov, akými sú napríklad záchranné vesty, helmy pre bicyklistov alebo ochranné rukavice či chňapky.

Vo štvrtok sa bude konať i ustanovujúca schôdza pracovnej skupiny pre robotiku, ktorú založil výbor pre právne veci. Roboti sa totižto stávajú súčasťou každodenného života a preto je potrebné vytvoriť pre túto oblasť adekvátny právny rámec. Novozaložená pracovná skupina by mala teda vydláždiť cestu pre novú občianskoprávnu úpravu v oblasti robotiky a umelej inteligencie.

O ram

Odporúčame pozrieť

potraviny, spotrebitel, supermarket

Europarlament chce zlepšiť ochranu spotrebiteľov pred zavádzajúcimi tvrdeniami

Európsky parlament prijal svoje stanovisko k zavedeniu systému overovania a predbežného schvaľovania environmentálnych marketingových tvrdení …

Consent choices