V Grécku je dlhodobo bez práce štvrtina obyvateľov, Slovensko si mierne polepšilo

nezamestnaosť
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Hospodárska situácia v EÚ sa zlepšuje. Pozitívny nárast HDP vytvára priestor pre vznik nových pracovných miest. Medzi členskými štátmi sú však v sfére nezamestnanosti stále veľké rozdiely.

Posledná štvrťročná správa o sociálnej situácii a zamestnanosti v EÚ konštatuje, že najnižšou nezamestnanosťou sa pýši Nemecko (4,8%) a za ním nasleduje Rakúsko (5,3%). Najhoršie je na tom Grécko (26%) a Španielsko (23,2%). Slovensko si mierne polepšilo, dlhodobá nezamestnanosť u nás klesla na 9%. Európska komisia pre zlepšenie situácie vleje tento rok do členských štátov cez fondy 1 miliardu eur.

„Táto správa priniesla pozitívne výsledky. Na trhu práce sa za posledné dva roky vytvorilo 2,7 mil. pracovných miest najmä pre mladých. Bohužiaľ, v EÚ je stále viac ako 23,8 mil. ľudí nezamestnaných. Investičný plán budeme teda naďalej podporovať a sústrediť ho najmä na mladých ľudí,“ vyjadrila sa europoslankyňa Marianne Thyssen.

Viac..  Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov

Miera nezamestnanosti u mladých ľudí konštantne klesá už od roku 2013, stále sa však drží na 21%. Krajiny, v ktorých je najviac nezamestnaných, si polepšujú len minimálne. Zamestnanosť v Grécku za posledný štvrťrok stúpla len o 0,2%.

O bed

Odporúčame pozrieť

Grecko

Grécko chce splatiť krajinám eurozóny tento rok do 5 mld. eur

Grécko plánuje tento rok predčasne splatiť krajinám eurozóny zo záchranných programov do 5 miliárd eur. …

Consent choices