Euru sa minulý týždeň darilo

euro
PHOTO: Flickr.

„Spoločná európska mena uplynulý pondelok zamierila prudko smerom nadol a voči doláru atakovala svoje 12 – ročné minimum. Ešte v ranných hodinách sa kurz eura voči doláru pohyboval nad úrovňou 1,06 EURUSD, v priebehu doobedňajšieho obchodovania sa však začal rýchlo prepadať“, uviedol analytický tím Poštovej banky. Hranicu 1,05 EURUSD atakovala naša mena už okolo dvanástej hodiny na obed, prelomiť sa jej ju však nepodarilo. V priebehu poobedňajšieho obchodovania euro časť svojich strát zmazalo a deň uzatváralo nakoniec na úrovni 1,0567 EURUSD.

Hlavným dôvodom oslabovania európskej meny bolo oživenie trhových očakávaní, že americký Fed v najbližších mesiacoch pristúpi k zvýšeniu sadzieb. Počas utorokového poobedňajšieho obchodovania nastal zlom a európska mena zamierila prudko smerom nahor, pričom dosiahla až úroveň 1,0707 EURUSD. Pozitívne na posilňovanie sa eura pôsobili zverejnené čísla z eurozóny, podľa ktorých produkcia európskych priemyselníkov medziročne vzrástla oveľa výraznejšie než trh očakával. Naopak maloobchodné tržby zverejnené v USA mierne sklamali a nenaplnili trhové očakávania. Do záveru obchodovania však euro časť svojich ziskov zmazalo a deň nakoniec uzatváralo na úrovni 1,0655 EURUSD. V stredu na kurz eura voči doláru vplývali hlavne zasadnutie európskych centrálnych bankárov, aj keď sa žiadna zmena v nastavení menovej politiky neočakávala. Po zasadnutí ECB sa euro vybralo smerom nahor a vo večerných hodinách sa vyšplhalo až na úroveň 1,0702 EURUSD, obchodovanie ale zatváralo mierne slabšie na hodnote 1,0684 EURUSD. Euru sa darilo aj vo štvrtok.

Maximum dosiahlo až na úrovni 1,0818 EURUSD. Zatváralo však o niečo slabšie na úrovni 1,0761 EURUSD. Pod posilňovanie eura sa vo štvrtok podpísali negatívne správy z americkej ekonomiky. Počet nových žiadateľov o podporu v nezamestnanosti totiž v USA nečakane stúpol. Podobne sa európskej mene darilo aj v piatok. Najvyššiu hodnotu dosiahla na obed a to 1,0849 EURUSD. Túto úroveň však euro neudržalo a piatkové obchodovanie nakoniec zatváralo mierne slabšie na hodnote 1,0806 EURUSD.A opäť sa pod zhodnocovanie sa eura podpisovali nepriaznivé správy z USA, keďže ceny tovarov a služieb medziročne klesli, zatiaľ čo očakávania hovorili o ich stagnácii. Za týždeň si euro voči doláru pripísalo 1,9 %.

Viac..  Vladimír Bilčík: Hlavná európska prokurátorka povedala, že zrušením špeciálnej prokurátory sa prekročila červená čiara

Euro sa počas uplynulého týždňa zhodnotila aj voči menám nášho stredoeurópskeho regiónu. Voči českej korune si pripísalo 0,17 % a v piatok zatváralo na úrovni 27,389 EURCZK. Podobne, o 0,16 % si euro prilepšilo aj voči poľskému zlotému, pričom minulotýždňové obchodovanie ukončilo na úrovni 4,0282 EURPLN. Najvýraznejšie európska mena minulý týždeň zhodnotila voči maďarskému forintu [o cca 1,4 %] a piatkové obchodovanie uzavrela na hodnote 301,15 EURHUF.

ECB ani NBP nastavenie menovej politiky nezmenili

Uplynulý týždeň sa uskutočnili dve zaujímavé zasadnutia a obe v stredu 15. apríla. Pre nás najdôležitejšie bolo zasadnutie ECB, od ktorého sa však žiadne zmeny neočakávali. Trhové predikcie boli naplnené a kľúčová sadzba eurozóny zostala na súčasnej minimálnej úrovni 0,05 %. Rovnako bez zmeny zostala aj hlavná úroková sadzba v poľskej ekonomike [na úrovni 1,50 %] po zasadnutí poľskej NBP. Tento týždeň nás čaká jedno zasadnutie centrálnych bankárov a to v podaní maďarskej MNB. Maďarská centrálna banka by mala pokračovať v uvoľňovaní menovej politiky a znížiť úrokovú sadzbu opäť o – 0,15 p. b., z úrovne 1,95 % na 1,80 %.

O ram

Odporúčame pozrieť

O. Rehn: K zníženiu úrokových sadzieb ECB by mohlo dôjsť v lete

Spomalenie inflácie v eurozóne otvorilo Európskej centrálnej banke (ECB) dvere, aby začala toto leto znižovať …

Consent choices