Brusel prešetruje Google! Vraj uprednostňuje svoje výrobky a tým bráni k rozvoju trhu

PHOTO: Ilustračné Flickr.
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Európska komisia začala formálne vyšetrovanie spoločnosti Google. Cieľom vyšetrovania ja zistiť, či výkon činnosti na operačnom systéme Android pre mobilné zariadenia a aplikácie, a služby pre smartphony a tablety, neporušil pravidlá hospodárskej súťaže EÚ.

Komisia posúdi, či sa vstupom do protisúťažných dohôd spoločnosť nedopustila zneužitia dominantného postavenia, a tým nezákonne bráni v rozvoji a prístupe na trh iným operačným systémom pre mobilné zariadenia a aplikácie.

Google vedie vývoj operačného systému Android pre mobilné zariadenia od roku 2005. V posledných rokoch sa stal Android hlavným operačným systémom v Európskom hospodárskom priestore (EHP), čo znamená, že väčšina smartphonov v Európe je vybavená práve systémom Android. Ostatné operačné systémy sú od Apple iOS alebo Windows Phone, no Android je najdominantnejší.

Android patrí medzi „open source“ systémy. Väčšina výrobcov smarthphonov a tabletov ho využíva v kombinácii s celou radou aplikácií. Na to, aby výrobcovi mali právo využívať Android vo svojich výrobkoch museli pristúpiť k dohode, ktorá je podľa EÚ obmedzujúca a Google ňou zneužíva svoje dominantné postavenie.

Viac..  Miriam Lexmann: Slovensko má obrovskú príležitosť zatepliť budovy za európske peniaze

Vyšetrovatelia sa zamerali na tri otázky, ktoré skúmajú, či Google nezákonne bráni rozvoju trhu a prístupu na trh pre mobilné zariadenia, služby alebo aplikácie tým, že núti vopred inštalovať aplikácie a služby výlučne od spoločnosti Google, či sa snaží zabrániť výrobcom vývoju alebo úprave konkurenčných verzií Androidu na iných zariadeniach, čím bráni prístupu na trh konkurenčným výrobcom. Vyšetrovatelia tiež skúmajú či Google bráni konkurencii v prístupe na trh viazaným alebo spojeným predajom niektorých aplikácií a služieb Google.

Viac sa dozviete v priloženom videu:

O vik

Odporúčame pozrieť

google

Google sa zaviazal dodržiavať pravidlá EÚ

Spoločnosť Google sa zaviazala vykonať vo viacerých svojich produktoch a službách zmeny, aby zladila svoje …

Consent choices