Tragédie v Stredomorí, igelitky či biopalivá. Aj o tomto hlasoval EP tento týždeň

parlament
Európsky parlament. PHOTO: Flickr.

Tragédie v Stredomorí: Poslanci budú požadovať opatrenia na záchranu životov

Poslanci počas rozpravy s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudeom Junckerom a predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom požadovali prijatie konkrétnych opatrení, ktoré by zvrátili vysokú úmrtnosť migrantov a utečencov v Stredozemnom mori. Podľa údajov Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) našlo smrť v jeho vodách len za posledný mesiac viac ako 1.600 ľudí. Parlament prijal v stredu v tejto záležitosti samostatné uznesenie.

Poslanci obmedzia nehospodárne využívanie plastových tašiek

Parlament hlasoval o legislatívnom návrhu, ktorý prinúti členské štáty znížiť spotrebu najrozšírenejších a najviac znečisťujúcich plastových tašiek. Znečistenie vodných útvarov a ekosystémov plastovými taškami predstavuje závažný ekologický problém.

Hlasovanie o prechode na moderné biopalivá
Parlament hlasoval o legislatívnom návrhu, ktorý obmedzí výrobu biopalív z plodín pestovaných na poľnohospodárskej pôde a urýchli prechod na nové palivá vyrobené z alternatívnych zdrojov, akými sú napríklad odpad a riasy. Cieľom nových pravidiel, na ktorých sa predbežne dohodli parlamentní vyjednávači s ministrami členských štátov, je znížiť emisie skleníkových plynov, ktoré sú dôsledkom zvýšeného využívania poľnohospodárskej pôdy na pestovanie plodín pre biopalivá.

Konečné hlasovanie o život zachraňujúcom systéme tiesňového volania z automobilov

Zariadením tiesňového volania, ktoré v prípade nehody automaticky zalarmuje záchranárov, by mali byť od 31. marca 2018 vybavené všetky nové modely osobných automobilov a ľahkých úžitkových vozidiel. Vyplýva to z decembrovej dohody parlamentných vyjednávačov so zástupcami Rady ministrov EÚ, o ktorej budú poslanci hlasovať v utorok. Rada dohodu formálne schválila už 2. marca.

Poslanci budú žiadať sprísnenie alkoholovej stratégie EÚ

Požiadavka na povinné uvádzanie obsahu kalórií a zložiek alkoholických nápojov na ich etikete by mohla byť súčasťou novej stratégie EÚ v oblasti alkoholu, ktorú by Komisia mala predstaviť najneskôr v roku 2016. Vyplýva to z návrhu uznesenia, o ktorom Parlament hlasoval v stredu. Predložený text vyzýva na väčšie úsilie o obmedzenie spotreby alkoholu mladistvými a celoúnijné varovania pred vedením vozidla pod vplyvom alkoholu či požívaním alkoholických nápojov počas tehotenstva.

Viac..  M. Beňová: Spotrebitelia musia byť lepšie chránení pred zavádzajúcimi reklamami

Rozprava o novom európskom programe pre bezpečnosť

Poslanci sa v utorok popoludní, počas rozpravy s komisárom pre vnútorné záležitosti Dimitrisom Avramopoulosom, vyjadrili k novému európskemu programu pre bezpečnosť. Stane sa tak vzápätí po jeho schválení kolégiom komisárov. Program európskej bezpečnosti, ktorý je aktualizáciou stratégie vnútornej bezpečnosti EÚ, vytýči kľúčové priority a aktivity v oblasti boja proti terorizmu, organizovanému zločinu a počítačovej kriminalite v rokoch 2015-2020.

Inteligentné hraničné kontroly na vstupoch do EÚ: Rozprava s Komisiou a Radou

Predstavuje navrhovaný systém vstupu a výstupu a program registrovaných cestujúcich vhodnú a adekvátnu odpoveď na rastúci počet občanov tretích krajín, ktorí prekračujú hranice EÚ? Túto, ako aj ďalšie otázky súvisiace s dĺžkou uchovávania údajov, ich prístupnosťou pre orgány presadzovania práva a nákladmi na tieto systémy, položili poslanci v utorok predstaviteľom Rady a Komisie.

Nová lesnícka stratégia EÚ: Poslanci budú požadovať lepšie spravovanie lesov a efektívnejšie využívanie lesných zdrojov

Parlament diskutoval o spôsoboch, ako zefektívniť spravovanie lesov v EÚ a podporiť udržateľné využívanie lesných materiálov, vrátane dreva, korku a textilných vlákien. Cieľom novej lesníckej stratégie EÚ by podľa poslancov malo byť zvýšenie konkurencieschopnosti odvetví lesného hospodárstva, čo by sa odrazilo aj na raste zamestnanosti. Svoje návrhy k novej stratégii lesného hospodárstva EÚ zhrnú poslanci do uznesenia, o ktorom Parlament hlasoval v utorok.

Rozprava o masakre na univerzite v Keni a zatknutí Mohameda Nasheeda na Maldivách

Teroristický útok militantov skupiny Al-Šabáb na univerzitu v meste Garissa v Keni, pri ktorom bolo zavraždených 150 študentov, a zatknutie bývalého maldivského prezidenta Mohammeda Nasheeda, budú v stredu popoludní predmetom plenárnej rozpravy.

O ram

Odporúčame pozrieť

Európsky parlament

Odhalenie špiónky aj podpora 50 miliárd eur. Europarlament zhodnotil dva roky vojny

Už sú to dva roky od agresívneho napadnutia Ukrajiny Ruskom. Toto dvojročné obdobie bilancoval už …

Consent choices