Video: Túto hrôzostrašnú cestu musia prejsť utečenci, aby nezomreli v Stredozemnom mori

Migrants
PHOTO: Flickr.

Počet migrantov z Afriky, ktorí sa snažia dostať do Európy za vidinou lepšieho života pribúda. S tým aj neúspešné pokusy a potopené lode končiace na dne Stredozemného mora. Preto agentúra EÚ na kontrolu hraníc spustila pátraciu misiu v talianskych vodách. Operácia Triton má aj svojich kritikov. Poukazujú na to, že podľa nového nariadenia agentúry Frontex, nie je prioritou záchrana ľudí ale kontrola hraníc.

„Priekupníkovi som za lístok zaplatil takmer 700 eur. Prišiel po mňa o šiestej ráno, všetci jeho spolupracovníci boli ozbrojení. A vyplávali sme,“ povedal  Ibrahim, jeden z migrantov pre EuroparlTV. „Išli sme cez Líbyu, kde nás z malej lode vzali na väčšiu. Stále pribúdali ďalší ľudia, aj matky s deťmi. Bolo nás tam asi 300,“ dodal. Cesta z Líbye trvá aj tri dni. Šanca, že sa dokážete dostať do cieľa je veľký risk. Buď alebo.

Viac..  Peter Pollák: 40% energie spotrebuje vykurovanie budov, toto číslo musíme znížiť

„Hoci je hlavnou úlohou kontrola a hliadkovanie hraníc v Stredozemnom mori, vykonávame záchranu a pátranie po migrantov. Patrí do našich medzinárodných povinností,“ uviedla hovorkyňa agentúry Frontex, Izabella Cooper.

V roku 2014 emigrovalo do Talianska 167000 migrantov. Európska operácia Triton sa postarala o tretinu zachránených migrantov.

Viac sa dozviete v priloženom videu

 

 

O jac

Odporúčame pozrieť

utecenecka kriza, migranti

Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Cyprus vyzval v stredu EÚ na prijatie ráznych krokov na zastavenie prílevu prevažne sýrskych utečencov, …

Consent choices