šefčovič
Maroš Šefčovič /v strede/ počas prezentovanie energetickej únie na STU v Bratislave. PHOTO: redakcia/red.

Elektrina bude lacnejšia. Šefčovič predstavuje svoj plán energetickej únie

šefčovič
Maroš Šefčovič /v strede/ počas prezentovanie energetickej únie na STU v Bratislave. PHOTO: redakcia/red.

BRATISLAVA/BRUSEL – Elektrina bude zrejme výrazne lacnejšia oproti tomu, koľko za ňu platíme dnes. Stať by sa tak malo vďaka energetickej únii, ktorú v Bruseli chystá eurokomisár Maroš Šefčovič.

Šefčovič chce v najbližších dňoch predstaviť svoj plán. Podľa plánu by sa elektrina mohla riešiť v rámci krajín V4 a teda by sme mohli dostať množstevnú zľavu. Takto „dokopy“ by sa mohli dávať krajiny v regiónoch, čím by mali oveľa lepšiu vyjednávaciu pozíciu pri predaji, alebo kúpe energií, teda aj elektriny.

Množstevná zľava

„Umožniť krajinám susediacim v jednom regióne, aby mohli oveľa voľnejšie obchodovať s energiou, čo by samozrejme malo viesť k väčšiemu tlaku na trhu. Verím tomu, že aj k nižším cenám energií,“ uviedol eurokomisár Šefčovič.

Elektrina by týmto spôsobom mohla zlacnieť o dvadsať percent. Slovensko má výhodu v tom, že jej má prebytok. Budeme ju tak môcť ľahšie vyvážať.

„Je kľúčové, aby sme vyrábali viac energie na našom území, pretože EÚ viac než polovicu, až 53 percent svojich energetických potrieb musí dovážať,“ uviedol europoslanec Ivan Štefanec.

šefčovič STU
Maroš Šefčovič počas prednášky pre študentov STU. PHOTO: redakcia/red.

Problémom vysoká spotreba

Únia míňa na budovy až 40 percent všetkých energií, ktoré v únii spotrebujeme. Tri štvrtiny budovu nie sú zateplené. „Ak by sme dokázali do tejto oblasti investovať a zatepliť všetky budovy, tak by sme ušetrili viac ako 100 miliárd eur ročne, čo je obrovská čiastka,“ uviedol europoslanec Vladimír Maňka.

Viac..  Ivan Štefanec: Smrť Slováka si žiada spravodlivé vyriešenie prípadu

„Ročne vieme ušetriť až toľko elektrickej energie ako napríklad Taliansko spotrebuje za rok pre celý svoj štát,“ uzatvára europoslankyňa Monika Smolková.

Eurokomisár Maroš Šefčovič začal svoju európsku púť s predstavovaní energetickej únie na Slovensku, v priestoroch Slovenskej technickej univerzity. Organizátorom bola Informačná kancelária Európskeho parlamentu na Slovensku. „Snažíme sa takto priblížiť ľuďom dôležitosť energetickej únie, a keďže je pán Šefčovič zo Slovenska, začal práve v našej krajine,“ hovorí riaditeľ IKEP-u Róbert Hajšel. Nová legislatíva by mala byť podľa Maroša Šefčoviča pripravená na konci roka.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

nasilie

Europarlament schválil historicky prvé pravidlá EÚ o boji proti násiliu na ženách

Cieľom nových pravidiel je predchádzať rodovo motivovanému násiliu a chrániť jeho obete, najmä ženy a …

Consent choices