Z TTIP majú najviac ťažiť malé a stredné podniky

Cecilia Malmstromová. PHOTO: Flickr.
Cecilia Malmstromová. PHOTO: Flickr.

Transatlantická obchodná a investičná dohoda (TTIP) má významný potenciál pre malé a stredné podniky. Vyplýva to z prieskumu, ktorý mapoval akým problémom musia podniky čeliť pri exporte do USA. Správa konštatuje, že MSP už teraz ťažia z vývozu.

Cecilia Malmströmová, európska komisárka pre obchod, povedala: „Malé a stredné podniky (MSP) sú základom európskej ekonomiky. Spoločnosti  budú môcť  čerpať  výhody z TTIP späť do svojich miestnych komunít, preto  EÚ u USA intenzívne pracujú na dohode. Vypracovaný prieskum poukázal na konkrétne prekážky a problémy, ktoré musíme riešiť.“

 „Malé a stredné podniky môžu ťažiť najviac vtedy, keď znížime netarifné prekážky a byrokraciu. Pracujeme na tom v aj rámci jednotného trhu EÚ a práve preto je dôležité postupovať rovnako pri rokovaniach o TTIP,“ dodala Elżbieta Bieńkowska, eurokomisárka pre vnútorný trh, priemysel, podnikanie a MSP.

Správa konštatuje, že pre MSP je transatlantický obchod už teraz veľkou výhrou V roku 2012 exportovalo do Spojených štátov 150.000 malých a stredných podnikov, ,čo predstavuje 28% z celkového vývozu EÚ. Týka sa to najmä sektorov spojených s potravinami, nápojmi a poľnohospodárstvom, odevmi, textilom či kožou. Rovnako nadpriemerný podiel na vývoze z EÚ zaznamenali aj chemikálie.

Viac..  ECB by mala tento týždeň poslednýkrát podržať sadzby nezmenené

Prieskum poukazuje aj na problémové aspekty vývozu na americký trh. Práve tie by mohla vyriešiť transatlantická dohoda. Ide o  dodržiavanie technických pravidiel a predpisov pre všetky výrobky či prístup k informáciám o tom, aké nariadenia sa vzťahujú na produkty. Problémom je aj súlad s colnými predpismi, ktoré môžu byť nákladné a pôsobia de facto ako obchodné prekážky alebo rozdielne regulácie v jednotlivých štátoch USA.

Prieskum bol vykonaný v rámci spoločného projektu Generálneho riaditeľstva Európskej komisie pre obchod a pre rast.

O jac

Odporúčame pozrieť

vlajka

Eurobarometer ukazuje pozitívne vnímanie hospodárstva a kvality života v regiónoch EÚ

Komisia uverejnila rýchly prieskum Eurobarometra, ktorý sa uskutočnil na regionálnej úrovni a z ktorého vyplýva, že …

Consent choices