benova
Monika Flašíková Beňová, slovenská europoslankyňa. PHOTO: © European Union 2015.

Flašíková Beňová: Nečinnosť Komisie v prípade stratégie týkajúcej sa alkoholu je nepochopiteľná

benova
Monika Flašíková Beňová, slovenská europoslankyňa. PHOTO: © European Union 2015 – source:EP.

Nadmerná konzumácia alkoholu predstavuje v Európe jednu z najčastejších príčin vzniku ochorení, ako aj úmrtí, ktorým je možné predchádzať. Posledná stratégia Európskej únie (EÚ) na podporu členských štátov pri znižovaní rozsahu škôd súvisiacich s alkoholom bola platná do roku 2012. Odvtedy Európska komisia (EK) neprišla s návrhom nového koncepčného dokumentu. Poslanci Európskeho parlamentu (EP) sa preto budú témou zaoberať na úvod tohto týždňového plenárneho zasadnutia.

Alkohol je vysoko rizikovým faktorom v prípade desiatok rozličných chronických ochorení vrátane rakoviny, či kardiovaskulárnych chorôb. Európa má navyše celosvetovo najvyššiu spotrebu alkoholu. „Neexistencia platného strategického dokumentu na úrovni EÚ je signálom, že Komisia tejto oblasti neprikladá dostatočnú dôležitosť,“ uviedla poslankyňa EP Monika Flašíková Beňová. Problémy s nadmerným požívaním alkoholu pritom podľa uskutočnených prieskumov dosahujú vo väčšine členských štátov znepokojujúce rozmery.

 „Dlhodobá nečinnosť minulej, ako aj súčasnej Komisie je nepochopiteľná,“ zdôrazňuje poslankyňa. Riešenie otázok ohľadom nadmerného požívania alkoholu totiž úzko súvisí s mnohými problémami v rámci spoločnosti, či už ide o dopravnú nehodovosť, prevenciu násilia páchanom na ženách, ochranu detí, či sociálnu situáciu rodín. „Návrh nového strategického dokumentu mal byť už dávno na stole. Zameriavať sa musí na škodlivú a nebezpečnú konzumáciu alkoholu. Jedným z nástrojov prevencie by malo byť aj zintenzívnenie súčasnej informačnej kampane na rôznych úrovniach,“ uzavrela europoslankyňa.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Umelú inteligenciu je potrebné rámcovať, aby nám neprerástla cez hlavu

O ram

Odporúčame pozrieť

nicholsonova

Lucia Ďuriš Nicholsonová: Kto nepije so mnou, pije proti mne

Posledné prípady Slovákov, ktorí si sadli za volant opití ako dogy a zmrzačili malé deti, …

Consent choices