Euro uzavrelo týždeň so ziskom 0,6 %

euro
PHOTO: Ilustračné Flickr.

„Spoločná európska mena nezačala uplynulý týždeň pozitívne. V pondelok zamierila zo svojej otváracej úrovne 1,0806 EURUSD prudko nadol. Pod tento vývoj sa podpísali opäť obavy súvisiace s Gréckom. Tie boli umocnené víťazstvom Strany stredu vo fínskych voľbách, ktorá je proti akémukoľvek ďalšiemu požičiavaniu Grécku. Euro ukončilo deň na úrovni 1,0738 EURUSD“, uviedol analytický tím Poštovej banky. Oslabovanie sa eura voči svojmu americkému náprotivku pokračovalo aj v utorok v dopoludňajších hodinách, kedy kleslo na až na úroveň 1,0660 EURUSD. Smerom nadol ho poslali informácie agentúry Bloomberg, že ECB si bude účtovať vyššie prirážky za poskytovanie núdzových úverov gréckym bankám. V priebehu popoludňajšieho obchodovania sa však opäť začalo posilňovať a zatváralo nakoniec na úrovni 1,0736 EURUSD, teda v blízkosti svojej otváracej úrovne. Na lepšie časy začalo svitať v stredu. Spoločná európska mena sa voči doláru spočiatku zhodnocovala.

Na trhoch sa totiž obnovila dôvera, že európski politici dokážu odvrátiť Grexit. Odchod Grécka z eurozóny by totiž spôsobilo euru veľké problémy, stalo by sa slabším než dolár a európski predstavitelia to podľa názoru investorov nedopustia. Táto nálada viedla k posilneniu eura z otváracej úrovne až na úroveň 1,0801 EURUSD. Odtiaľ však euro zamierilo opäť smerom nadol. Oproti svojej otváracej hodnote tak ukončila európska mena obchodovanie o niečo slabšia, na úrovni 1,0725 EURUSD. Červeným číslam dala naša mena definitívne zbohom vo štvrtok. Voči svojmu americkému náprotivku sa zhodnotila takmer o percento. Do záveru obchodovania sa posilnila na zatváraciu hodnotu 1,0824 EURUSD. Euru pomohla hlavne optimistická nálada investorov na trhu, ktorí veria, že európski predstavitelia vyriešia problémy s Gréckom. Výsledky zverejnených ukazovateľov PMI v Nemecku aj eurozóne totiž dopadli horšie v porovnaní s predchádzajúcim obdobím. Mierne sa však zlepšila nálada nemeckých spotrebiteľov [meraná agentúrou GfK], čo trhy interpretovali pozitívne napriek tomu, že očakávania boli ešte optimistickejšie.

Spoločná európska mena si aj v priebehu piatkového dopoludnia dokázala k svojej otváracej úrovni pripísať zisky. Tento rast sa ale zastavil s dosiahnutím intradenného maxima 1,0900 EURUSD. Pozitívne tendencie boli stlmené menej optimistickým tónom správ týkajúcich sa rozhovorov s Gréckom, ktoré sa údajne vyostrili. To našu menu zrazilo k otváracej úrovni, no z tej sa do záveru obchodovania ešte zvládla odraziť a ukončiť deň v zelených číslach, na úrovni 1,0873 EURUSD. Zelenej bankovke sa totiž nepodarilo zhodnotiť ani napriek pozitívnym číslam týkajúcich sa marcových objednávok tovarov dlhodobej spotreby, ktoré vzrástli o 4,0 %. Trh by sa totiž mal sústrediť na predchádzajúce údaje, ktoré nenaplnili očakávania a boli zrevidované smerom nadol. V priebehu piatkového obchodovania si euro pripísalo 0,45 % a celý týždeň uzavrelo so ziskom 6 desatín percenta.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Nepodporila som návrh na zníženie priemyselných emisií, aj kvôli hovädziemu dobytku

Euro sa počas uplynulého týždňa zhodnotilo aj voči menám nášho stredoeurópskeho regiónu. Voči českej korune si pripísalo 0,2 % a piatok zatváralo na úrovni 27,473 EURCZK. O takmer 1 % si euro prilepšilo aj voči poľskému zlotému, pričom minulotýždňové obchodovanie ukončilo na úrovni 4,0373 EURPLN. Najvýraznejšie sa európska mena minulý týždeň zhodnotila voči maďarskému forintu [o 1,1 %] a piatkové obchodovanie uzavrela na hodnote 303,34 EURHUF.
Maďarská MNB pokračuje v uvoľňovaní menovej politiky
V utorok sa stretli na svojom pravidelnom zasadnutí predstavitelia maďarskej centrálnej banky MNB. Podľa trhových očakávaní centrálni bankári krajiny pokračovali v uvoľňovaní svojej menovej politiky s cieľom podporiť hospodársky rast krajiny. Kľúčová úroková sadzba tak klesla o – 0,15 p. b., teda rovnako ako na marcovom zasadnutí a dosiahla úroveň 1,80 %.

Ropa Brent medzimesačne drahšia o vyše 16 %

Cena ropy Brent sa v pondelok nezmenila a deň tak uzavrela na úrovni 63,45 USD za barel. Neovplyvnili ju ani správy o o poklese zásob tejto komodity. K zmene ale došlo v utorok, kedy cena sveromorskej zmesy poklesla o vyše – 2 %. Negatívne ju totiž ovplyvnili očakávania ďalšieho rastu zásob ropy v USA. Časť strát ale zmazala v stredu. Do záveru obchodovania sa posilnila o viac ako 1 % a deň uzavrela na úrovni 62,73 USD za barel. Ceny britskej ropy stúpli v reakcii na obnovenie bojov v Jemene. Koalícia arabských štátov vedená Saudskou Arábiou uskutočnila v stredu nálety na mestá pod kontrolu šiitských povstalcov v Jemene, a to napriek utorkovému oznámeniu o skončení vojenskej operácie. Vo štvrtok sa cena ropy Brent dostala najvyššie od konca minulého roka. Deň uzavrela drahšia o 3,4 %, na úrovni 64,85 USD za barel. Saudská Arábia a jej spojenci bombardovali Jemen a to zvýšilo obavy o bezpečnosť dodávok ropy z Blízkeho východu. Rast cien ropy podporil aj slabší dolár. Rast pokračoval aj v piatok, aj keď podstatne miernejší. Ropa Brent zdražela len o 0,7 % na zatváracích 65,28 USD za barel. Podpísali sa pod to pokračujúce boje v Jemene. Za týždeň si cena ropy Brent pripísala 2,9 %. V medzimesačnom porovnaní je drahšia o viac než 16 %. Medziročne sú ale ceny ropy stále nižšie o viac ako – 37 %.

O ram

Odporúčame pozrieť

Bulharsko

Zavedenie eura v Bulharsku môže byť posunuté

Snaha bulharskej vlády o prijatie eura je na dobrej ceste, ale jeho zavedenie môže byť …

Consent choices