Hrozí svetu nukleárna vojna?

Kým veľmoci pracujú na dohode o iránskom nukleárnom programe, ostatné jadrové mocnosti posilňujú svoj arzenál a znovu sa objavujú hrozby atómovými zbraňami.

Rusko pred niekoľkými mesiacmi vyhlásilo, že je pripravené uviesť svoj jadrový arzenál do pohotovosti a naznačilo vývoj nových útočných zbraní. Čína, Pakistan a India neustále zvyšujú počet jadrových hlavíc. Arzenál modernizujú aj Spojené štáty.

Na vrchole studenej vojny bolo na svete viac ako 60.000 jadrových zbraní. V súčasnosti je funkčných približne 10.140 hlavíc.

Drvivú väčšinu z nich vlastnia USA a Rusko. Ďalej Veľká Británia, Francúzsko, Čína, Izrael, India, Pakistan a Severná Kórea. V 90-tych rokoch mali v svojom arzenáli jadrové zbrane aj Bielorusko a Ukrajina. Tie ich po dohode, ktorej súčasťou boli garancie suverenity, odovzdali Rusku.

 

mp-nuklearna-vojna-1

V dobe studenej vojny zabezpečovali jadrové zbrane, vďaka doktríne vzájomného zničenia svetovú stabilitu. Sovietsky zväz, rovnako ako USA vedeli, že po odpálení rakiet by jadrová odveta vymazala život na Zemi, ako ho poznáme. Tento vzorec už neplatí.

Aj keď sa oproti osemdesiatym a deväťdesiatym rokom počty jadrových zbraní prudko znížili, zvýšilo sa nebezpečenstvo, že sa dostanú do rúk teroristom, neštátnym aktérom a nestabilným štátom. Jadrovými zbraňami disponujú úhlavný nepriatelia – Pakistan a India, nevypočítateľná Severná Kórea a agresívne sa prebúdzajúce Rusko. Jadrové závody sa môžu rozbehnúť aj na Blízkom východe.

Pomyslené hodiny odpočítavajúce čas do jadrového holokaustu ukazujú za tri minúty dvanásť…

 

O Milan Polešenský

Generálny sekretár Union of European Federalists Slovakia.

Odporúčame pozrieť

Fiala: Štáty EÚ si uvedomujú vplyv Ruska v Európe, je potrebné mu aktívne čeliť

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je …

Consent choices