štefanec
Ivan Štefanec, europoslanec. PHOTO: redakcia/red.

Ivan Štefanec: Nezamestnanosť mladých treba riešiť systémovo

štefanec
Ivan Štefanec, europoslanec. PHOTO: redakcia/red.

Európsky parlament schválil plán, ktorý pomôže miliónom mladých ľudí zamestnať sa. Zo spoločných prostriedkov vyčlení na rok 2015 jednu miliardu eur na projekty spojené so zamestnávaním mladých.

Členské štáty budú môcť vďaka nim splniť svoj záväzok, že každému občanovi do 25 rokov bude umožnené do štyroch mesiacov od ukončenia školy, alebo straty zamestnania získať nové pracovné miesto, či rekvalifikovať sa. Legislatívu podporil aj slovenský europoslanec Ivan Štefanec (EĽS).

„Návrh vnímam ako jedno z riešení katastrofálnej nezamestnanosti mladých ľudí v niektorých krajinách Európskej únie. Je potrebné zabezpečiť, aby ľudia, ktorí opúšťajú školy získali čo najskôr pracovné návyky a mohli sa tak neskôr stať plnohodnotnými členmi spoločnosti. V opačnom prípade nám hrozí, že vyrastie frustrovaná generácia, ktorá bude náchylná prijímať radikálne názory,“ mysli si Štefanec.

„Pre zdravý vývoj európskej ekonomiky je však dôležitejšie ako dotácie vytvorenie takého prostredia, ktoré by nové pracovné miesta generovalo samo. Preto by sme mali venovať pozornosť aj iným nástrojom podpory mladých ľudí. Jednoduchšie zakladanie firiem a jednoosobových s.r.o spolu so skvalitnením podnikateľského prostredia všeobecne by bolo systémovejšie riešenie ako dotácie. Pri nich navyše hrozí, že bez dostatočných kontrolných mechanizmov nebudú vládami členských štátov využité efektívne, ako sme toho svedkami pri eurofondov. Namiesto miliardy eur je určite lacnejšie a efektívnejšie umožniť mladým ľuďom založiť si firmu za 1 euro cez internet s možnosťou podnikať v celej EÚ.“ upozorňuje Ivan Štefanec.   

Viac..  Komisia poskytla Ukrajine 1,5 miliardy eur na preklenovacie financovanie

O red

Odporúčame pozrieť

europsky parlament

Europoslanci žiadajú ráznu reakciu v rámci boja proti ruskému zasahovaniu

Európsky parlament vyzýva politické vedenie v EÚ a členské štáty, aby urýchlene a rázne bojovali …

Consent choices