Pomoc utečencom nie je len otázka záchrany topiacich, apeluje Mikolášik

mikolášik
Miroslav Mikolášik, europoslanec. PHOTO: archív MM

Štrasburg – „Utečenci z Afriky či Blízkeho východu potrebujú konkrétnu pomoc, nie vyjadrenie súcitu a prizeranie sa. To však neznamená, že ich máme masovo zvážať do Európy,“ vyhlásil počas plenárneho zasadnutia Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu europoslanec Miroslav Mikolášik (EĽS/KDH). Únia podľa neho musí na jednej strane pomôcť každému, kto sa topí, ale zároveň byť omnoho účinnejšia v rozvojovej pomoci. 

Z humanitárneho hľadiska sme jednoznačne povinní pomôcť tým, čo bojujú o život vo vodách Stredozemného mora. Nemôžeme však niesť zodpovednosť za osobné rozhodnutie jednotlivcov, ktorí opúšťajú vlastnú krajinu s vedomím rizika, upozorňuje Mikolášik s tým, že samotné zachraňovanie topiacich utečencov nerieši situáciu. Tu musí nastať efektívnejšia rozvojová pomoc krajinám, z ktorých migranti pochádzajú, aby v nich mohli ostať pracovať a chceli žiť vo svojej domovine, apeluje Mikolášik, ktorý nesúhlasí s bezhlavým prijímaním všetkých utečencov na brehu Európy. Podobne ako iné vyspelé demokracie ako napríklad USA, Kanada, ktoré regulujú počet migrantov vstupujúcich na ich územie, aj Únia sa musí chrániť pred možnými negatívnymi dôsledkami v oblasti ohrozenia bezpečnosti či zdravia,“ zdôraznil slovenský europoslanec.   

Podľa údajov Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov zahynulo vo vodách Stredozemného mora od začiatku roka viac ako 1600 ľudí, z nich takmer 1000 počas nedávnej tragédie z 20. apríla. Medzinárodná organizácia pre migráciu hovorí o počte 3500 utečencov, ktorí sa nedokázali preplaviť cez Stredozemie v roku 2014 a o 3000 zosnulých počas dvoch predošlých rokov.

Viac..  Ivan Štefanec: Digitálny vodičský preukaz v mobile bude realitou

Mikolášik v tejto súvislosti víta, že jedným z hlavných bodov programu aprílového pléna EP je rozprava o výsledkoch mimoriadneho zasadnutia Európskej rady z 23. apríla o migračných tlakoch v Stredomorí a prijatie uznesenia parlamentom. Myslím, že každému je jasné, že tu je potrebná urýchlená pomoc. Na to, čo sme zdôraznili  v rozprave s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudeom Junckerom a predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom, musia nadväzovať reálne kroky. Silne podporujem, vítam a očakávam každý jeden,“ uzavrel Mikolášik.

O red

Odporúčame pozrieť

EÚ pripravuje nové znenie rezolúcie OSN o prebehlíkoch z KĽDR

Európska únia pripravuje aktualizáciu rezolúcie Organizácie Spojených národov (OSN) o ľudských právach v Severnej Kórei, …

Consent choices