Na východe Ukrajiny sa aj napriek prímeriu stále bojuje

ukrajina
PHOTO: Flickr.

KYJEV – Na východe Ukrajiny aj napriek prímeriu pokračujú boje medzi ukrajinskou armádou a proruskými separatistami. Za posledných 24 hodín rebeli zabili dvoch ľudí, jedného civilistu a jedného ukrajinského vojaka. Uviedli to podľa agentúry AFP ukrajinské úrady. Strety podľa nich cez víkend zosilneli.

„Za posledných 24 hodín bol zabitý jeden ukrajinský vojak a ďalších šesť bolo zranených,“ povedal podľa AFP hovorca ukrajinskej armády Andrij Lysenko na brífingu v Kyjeve. Len ukrajinské sily sa podľa neho v uplynulých 24 hodinách stali terčom 16 ostreľovaní.

Rebeli pritom používali zbrane vyšších kalibrov, ktoré na základe februárových mierových dohôd mali byť z bojovej línie stiahnuté, dodal hovorca.

Opäť paľba

V sobotu večer zabili civilistu pri paľbe vzbúrencov na stanovisku ukrajinskej armády neďaleko bašty rebelov v Donecku, uviedol miestny prokyjevský policajný šéf Vjačeslav Abroskin.

Radnica v Donecku prvýkrát po niekoľkých týždňoch uviedla, že ukrajinská armáda opäť ostreľovala niektoré časti mesta
. V noci na nedeľu pritom podľa miestnych lekárov bolo zranených najmenej šesť rebelov.

Zástupca separatistov Denis Pušilin odsúdil „provokácie“ ukrajinskej armády a varoval pred možným obnovením „rozsiahlych bojov“ zo strany rebelov.

Viac..  Mladí Slováci medzi lídrami EÚ navrhli naliehavé riešenia v otázke inklúzie pre Radu EÚ

Viac ako rok

Ukrajinská armáda bojuje na východe krajiny s proruskými vzbúrencami viac než rok. Konflikt si podľa AFP doteraz vyžiadal viac než 6 100 mŕtvych. Vo februári v Minsku sa za prítomnosti najvyšších predstaviteľov aj Ruska, Francúzska a Nemecka dohodlo prímerie.

Cez občasné strety je prímerie doteraz celkovo dodržiavané, ale zostáva veľmi krehké. Obe strany sa vzájomne obviňujú z jeho porušovania.

Stratili svoje domovy, prácu aj príbuzných. Vojna v Donbase zobrala ľuďom takmer všetko. Oľga utiekla vojnovej zóny na východe Ukrajiny s manželom, dvoch synov nechala u starých rodičov. Hľadajú teraz pre ne domov na druhej strane krajiny.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Putin

NEMECKO: Šéf námorníctva po kontroverzných výrokoch o Kryme odstúpil

BERLÍN 23. januára (SITA/AP) – Šéf nemeckého vojenského námorníctva v sobotu odstúpil zo svojej funkcie …

Consent choices