šefčovič
Maroš Šefčovič počas predstavovanie energetickej únie. PHOTO: redakcia/red.

Šefčovič o energetickej únii: Výhody by mala priniesť aj Slovensku

šefčovič
Maroš Šefčovič počas predstavovanie energetickej únie. PHOTO: redakcia/red.

Podpredseda EK Maroš Šefčovič na Slovensku osobne predstavil program energetickej únie. Na podujatí, ktoré organizovala Informačná kancelária Európskeho parlamentu na Slovensku /IKEP/ povedal, že do konca roka má naplánované návštevy v 18 členských štátoch. Od Únie sľubuje sprehľadnenie a zjednodušenie cenových štruktúr na európskom trhu s energiami.

Šefčovič chce vďaka týmto návštevám získať od jednotlivých členských štátov reakcie na konkrétne analýzy tak, aby na jeseň budúceho roku mohol spolu s tímom predložiť správu o stave únie. Tá by mala odrážať ako členské krajiny vidia svoje možnosti v rámci energetickej únie.

„Popritom budeme pracovať na legislatívnych návrhoch, ktoré sú zahrnuté v pláne. Tento rok chceme predložiť reformu obchodovania s emisiami CO2, komplexnú reforme trhu s elektrinou pre EÚ, stratégiu ako by ropa mohla lepšie využívať skvapalnený plyn,“ uviedol Šefčovič. Okrem toho eurokomisár plánuje rokovať o diverzifikácii dodávok plynu pre EÚ s krajinami Azerbajdžan  či Turkmenistan a pokračovať v 3-stranných rokovaniach s Ukrajinou a Ruskom.

Vyhliadky na lacnejšiu elektrinu na Slovensku v budúcnosti vidí Šefčovič pozitívne. Prvoradé je podľa neho odstránenie administratívnych bariér, ktoré často bránia v obchodovaní, pretože členské krajiny majú rozdielnu cenovú štruktúru. „Snažíme sa tento problém riešiť nielen na európskej úrovni aj regionálnej. Chceme umožniť, aby susedné krajiny región mohli voľnejšie obchodovať s energiu. Došlo by tak k zvýšeniu tlaku na trhu a tento jav by sa mohol odraziť na znížení cien. Návrh budeme intenzívne konzultovať so všetkými členskými krajinami, operátormi na trhu s elektrinou, občianskymi združeniami, mimovládnym sektorom. Na základe tejto diskusie chceme prísť s konkrétnou legislatívou v polovici budúceho roka,“ povedal Šefčovič.

Viac..  Komisia schválila slovenské opatreniena podporu nového závodu spoločnosti Volvo Cars

Predstavovanie plánu energetickej únie je v Bruseli prijaté zatiaľ s pozitívnym ohlasom: „Na tejto podpore musíme naďalej pracovať, pretože hoci bol celoeurópsky koncept prijatý pozitívne, na to aby sme ho zrealizovali musíme získať podporu aj pre jednotlivé legislatívne návrhy. A som presvedčený, že to nebude také jednoduché, keďže musíme zmeniť optiku jednotlivých ministrov z národnej na európsku. To je proces, v ktorom budeme musieť hľadať kompromisy.“

šefčovičSTU
Maroš Šefčovič počas predstavovania energetickej únie študentom na STU. PHOTO: redakcia/red. 

Maroš Šefčovič v rámci svojho turné po Európskej únii a predstavovaní energetickej únie začal práve na Slovensku. Svoje plány predstavil nielen odborníkom, ale aj študentom Slovenskej technickej univerzity. „Snažíme sa o to, aby sme plány a výhody energetickej únie priblížili čo najväčšiemu publiku. Záujem o energetickú úniu bol veľký, o čom svedčí aj plná sála na STU,“ hovorí Robert Hajšel, riaditeľ IKEP-u v Bratislave pre portál EuropskeNoviny.sk

O jac

Odporúčame pozrieť

Sefcovic

Vláda na post eurokomisára za SR podporuje Šefčoviča

Slovenská vláda na post eurokomisára v budúcom zložení Európskej komisie na roky 2024 – 2029 …

Consent choices