Jan Philipp Albrecht. PHOTO: © European Parliament 2015

Šokujúce? Podvody na eurofondoch sú ročne za 3 miliardy EUR!

Jan Philipp Albrecht. PHOTO: © European Parliament 2015
Jan Philipp Albrecht. PHOTO: © European Parliament 2015

Podvody na fondoch EÚ dosahujú ročne vyše 3 miliardy eur. V súčasnosti sa o opätovné získanie peňazí daňovníkov môžu usilovať členské štáty. Väčšina poslancov v Parlamente ale vyjadrila podporu  nariadeniu o zriadení európskej prokuratúry.

Monica Macovei z Európskej ľudovej strany povedala:Niektoré krajiny robia svoju prácu dobre, mnohé iné štáty ale nie. Ak prokurátori v niektorých členských štátoch nerobia nič alebo len veľmi málo pri skúmaní prípadov podvodu, potom tým trpíme všetci.“ Podporovatelia zriadenia prokuratúry si myslia, že by mohla byť novým kolom posilnenej spolupráce krajín EÚ.

Parlamenty niektorých štátov, ale aj niektorí europoslanci so zriadením prokuratúry nesúhlasia. Tento návrh je trójskym koňom. Nič sa tým nerieši. Len ďalej uberá zo suverenity štátov,“ povedal William Dartmouth zo strany Európa slobody a priamej demokracie. K podvodom týkajúcich sa fondov dochádza aj ponad hranice Európy.

Niektorí z poslancov sú presvedčení, že európska prokuratúra uľahčí a zrýchli vyšetrovanie. Prokuratúra by mala byť nezávislá, ale pritom monitorovaná. Nesmie sa to urobiť politicky, treba to urobiť podľa zákona. Európsky súdny dvor musí  mať možnosť kontroly nad európskou prokuratúrou,“ hovorí poslanec zo Strany zelených Jan Philipp Albrecht.

Viac..  Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

K zriadeniu európskej prokuratúry sa vyjadril aj slovenský europoslanec Vladimír Maňka: „Podozrenia z podvodov poškodzujú finančné záujmy Únie vo výške asi 500 miliónov eur ročne. Niektoré členské štáty sú menej úspešné pri odhaľovaní a stíhaní takýchto podvodov. Ak bude trestné vyšetrovanie a stíhanie podvodov vykonávať jediný a nezávislý úrad na európskej úrovni, zintenzívni sa stíhanie, zlepší sa vymáhanie a zvýši sa dôvera obyvateľov v európske inštitúcie.“

Viac sa dozviete v priloženom videu:

O vik

Odporúčame pozrieť

Peter Pollák: Peniaze z EÚ sme vybavili, k ľuďom sa však nedostávajú. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices