vlajkaklus
PHOTO: redakcia/MK.

Odkaz britských voličov: Odmietame radikalizmus, sociálne experimenty aj viacej Európy

vlajkaklus
PHOTO: redakcia/MK.

Mimoriadne sledované britské voľby zdá sa majú svoj nečakaný, ale jasný výsledok. Pokiaľ exit polly britských médií neklamú a Konzervatívna strana premiéra Davida Camerona obsadí v dolnej komore parlamentu zo 650 až 316 kresiel, tak britskí voliči posielajú do sveta predovšetkým tri zásadné odkazy.

Radikalizmus vo Veľkej Británii nemá šancu. Recesia v podobe 26, 6 % víťazstva strany UKIP známeho poslanca Európskeho parlamentu Nigela Faragea, vo voľbách do tejto inštitúcie z mája minulého roku, nemala žiadnu šancu sa zopakovať. Nielen preto, že národné voľby sú pre Britov ďaleko významnejšie, či preto že sa v nich používa volebný systém, ďalekom menej priaznivý pre strany tipu UKIP. Ale najmä preto, že na národnej úrovni je potrebné tvoriť, nielen bezhlavo kritizovať.  To však stranám tipu UKIP nikdy dobre nešlo a Briti si to našťastie dostatočne uvedomujú, keďže UKIP získal pravdepodobne len dve kreslá.

Sociálne experimenty, ktorých nositeľom najmä v oblasti „inžinierstva rovnosti“ je mladý labouristický líder Ed Miliband, nemajú v aktuálne fungujúcej britskej ekonomike miesto. Briti si uvedomili, že meniť nastavenie hospodárskeho systému, ktorý na rozdiel od sveta okolo nich prináša nové pracovné miesta i adekvátny sociálny štandard, by bolo strelou do vlastného kolena. Vzhľadom na prieskumy verejnej mienky síce prišlo toto uvedomenie pravdepodobne až vo volebnej miestnosti, pre svet okolo Veľkej Británie je to však silný signál, ktorou cestou sa pri získavaní dôvery voličom uberať.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Hlúpy populistický ťah potratmi

Heslo „potrebujeme viac Európy“ je v Británii po týchto voľbách tiež na čiernej listine. Ak David Cameron, úspešne zostaví vládu a v rámci koalície vybojuje mandát na naplnenie „nových vzťahov s Európskou úniou“, ktoré sľúbil, tak nás do konca roka 2017 čaká nielen referendum o zotrvaní Británii v únií, ale aj mesiace zaujímavých diskusií o podobe únie ako takej. Verím, že ani v tomto prípade tradičné britské nastavenie zrkadla fungovania súčasnej európskej integrácie nezaškodia. Naopak môžu byť pozitívnym momentom pre celú Európu. O to zvlášť ak  sa aj na ich základe Briti rozhodnú v Európskej únii zotrvať.

Komentár pripravil Martin Klus, politológ a expert SaS pre zahraničnú politiku a politický systém.

O red

Odporúčame pozrieť

ŠIMEČKA: Podsúvanie toho, že Sulík zmanipuloval výbor v prípade Klusa, vrhá zlé svetlo na fungovanie EP

Dianie okolo nominácie kandidáta SR Martina Klusa za člena Európskeho dvora audítorov nie je dobrou …

Consent choices