Smolková: Biopalivá skončili ako veľká katastrofa

bio
PHOTO: Ilustračné Flickr.

BRATISLAVA/BRUSEL – Plán Bruselu, aby sme do áut netankovali len benzín a naftu končí ako jedna veľká katastrofa. Biopalivá vytláčajú pestovanie plodín, ktoré jedia ľudia. Nerátalo sa ani s tým, že budú až tak neuveriteľne znečisťovať ovzdušie. V niektorých oblastiach je už teraz nedostatok potravy pre ľudí a ak by to takto išlo ďalej, mohli by sme začať používať slovo hladomor.

Biopalivá sa najčastejšie vyrábajú z Repky olejnej alebo kukurice. Brusel rozdával dotácie, aby sme v autách postupne jazdili na obnoviteľné zdroje, po rokoch je z toho katastrofa.

Produkcia nebezpečného plynu

Pri spaľovaní biopalív dochádza k obrovskej produkcii nebezpečného plynu, oxidu dusného.„Metán je 25 krát účinnejší ako oxid uhličitý. Oxid dusný môže byť až 300 krát účinnejší, pretože oxid dusný je veľmi intenzívny skleníkový plyn,“ uviedol klimatológ Milan Lapin.

Biopalivá zhoršujú globálne otepľovanie. Odborníci tvrdia, že dusíkaté látky sa do rastlín dostávajú hnojivami.

Alternatívne zdroje

Jedným z problémov je, že ľudia by nemali čo jesť, ceny potravín by išli hore a znečisťovali by sme aj ovzdušie. Brusel preto ukončil dotácie a schválil obmedzenie výroby biopalív.

Viac..  Jozef Mihál: Žijete na Slovensku, ale pracujete v Rakúsku. Máte nárok na daňový bonus?

„Cieľom je, aby sa hľadali alternatívne zdroje novej generácie biopalív. Biopalivá nie vyrábané z poľnohospodárskej pôdy, ale z biomasy, prípadne morských rias či odpadu,“ uviedla europoslankyňa Monika Smolková.

S biopalivami takzvanej prvej generácie je koniec. Začínajú sa vyvíjať nové druhy.„Cieľom je, aby do roku 2020 10 percent na dopravu pochádzalo z obnoviteľných zdrojov, vrátane z biopalív. Je to preto, aby sme prispeli k zníženiu emisií skleníkových plynov, ale zároveň by toto mohlo prispieť aj k lepšej energetickej bezpečnosti,“ tvrdí Ingrid Ludvíková zo zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Smolkova

Monika Smolková: Príklady „dobrej praxe“ novej vlády

Denne sme svedkami amaterizmu a nekompetentnosti súčasnej vlády. Jej rozhodnutiami sú občania v čase korona …

Consent choices