Grécko má v tretí májový víkend zaplatiť 770 miliónovú splátku MMF

grécko
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Pozornosť sa mimo Grécko dlhšie ako pár dní neudrží. Grécko má v tretí májový víkend zaplatiť 770 miliónovú splátku MMF. Podľa údajného uniknutého dokumentu grécka vláda sa za oponou vyhráža, že splátku nezaplatí, ak nedostane dlho žiadanú možnosť zvýšiť podiel krátkodobého dlhu (pokladničných poukážok, ktoré nakupujú primárne grécke banky) o 10 miliárd eur. ECB zatiaľ prakticky každý týždeň či dva zvyšuje limit na núdzovú likviditu pre grécke banky, momentálne dosiahol už 78,9 miliardy eur.

Čerstvá prognóza Komisie potešila väčšinu štátov, keďže im prisúdila vyšší rast

Čerstvá prognóza Komisie potešila väčšinu členských štátov vrátane Slovenska, keďže im prisúdila vyšší ekonomický rast, než bol pôvodný odhad. Naopak, pre Grécko bola studenou sprchou. Kým začiatkom roka sa Grécku pripisoval na rok 2015 rast 2,5% HDP, na konci apríla sa odhad zredukoval na 0,5% rast. Primárny prebytok by mal z 4,8 % klesnúť na 2,1 % HDP. To je ešte ružová vízia v porovnaní s varovaniami MMF, podľa ktorého by Grécko mohlo mať nie prebytok, ale primárny deficit 1,5 %. Trecích bodov medzi gréckou vládou a veriteľmi je dosť, no najväčšími sú naďalej práve tie kľúčové reformy – pracovný trh a penzie.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Nepodporila som návrh na zníženie priemyselných emisií, aj kvôli hovädziemu dobytku

Vyjednávania predsa len v posledných dňoch zažili zaujímavú zmenu. Z pozície hlavného vyjednávača sa pomaly vytráca minister financií Varoufakis, nahradil ho tajomník ministra zahraničných vecí Euclid Tsakalotos. Ikonický marxista však naďalej ostáva súčasťou tímu a viac ako týždeň po tejto rošáde sa vyjednávania aj tak neposunuli.

Fiškálnymi nepríjemnosťami sa pripomenulo aj Taliansko. Ústavný súd tam zrušil opatrenie z roku 2012, ktoré dočasne zmrazilo rast vysokých dôchodkov. Budú sa musieť spätne doplatiť, čo znamená 5 miliardovú dieru v rozpočte.

Naopak, na trh sa vrátil Cyprus, ktorý predal sedemročné dlhopisy v (na maličkú krajinu) slušnom objeme 1 miliarda eur. Úrok na európske pomery vysoký, až 4%, no na nedávno zbankrotovanú krajinu viac ako slušné.

Komentár pripravil Martin Vlachynský, INESS.

O red

Odporúčame pozrieť

Grecko

Grécko chce splatiť krajinám eurozóny tento rok do 5 mld. eur

Grécko plánuje tento rok predčasne splatiť krajinám eurozóny zo záchranných programov do 5 miliárd eur. …

Consent choices