Ombudsmanka vyzýva k rešpektovaniu základných ľudských práv migrantov

ombudsmanka
EÚ ombudsmanka vyzýva členské štáty a agentúry k lepšej spolupráci v otázke migrantov. PHOTO © European Union 2015

Emily O’Reilly je nespokojná s úrovňou koordinácie spolupráce medzi členskými štátmi v otázke migrantov. Vyzvala Európsku agentúru pre vonkajšie hranice (FRONTEX), aby zabezpečila rešpektovanie základných práv migrantov smerujúcich do EÚ.

Správa sa týka primárne migrantov, ktorí sú nútení k opätovnému návratu do krajín, z ktorých v hrozných podmienkach ušli. „Všetci sme šokovaní tragédiou, ktorá postihla tisíce migrantov, ktorí prišli o život pri pokuse o prekročenie Stredozemného mora. Ako súčasť svojho desať bodového akčného plánu na zlepšenie migračnej politiky EÚ Komisia požaduje reformu návratového programu pre odmietnutých žiadateľov o azyl a pre osoby bez platného povolenia na pobyt. V tomto kontexte je potrebné urobiť všetko, aby sa zaistilo rešpektovanie ľudskej dôstojnosti vrátených jednotlivcov,“ vyjadruje sa k svojmu návrhu ombudsmanka pre EÚ Emily O’Reilly. Podľa jej vlastných slov si uvedomuje, ako veľmi sa táto problematika dotýka samotných členských štátov a preto vyzýva kolegov z parlamentu, aby jej poskytli spätnú väzbu na zverejnené návrhy.

Zároveň oceňuje doterajšiu prácu agentúry FRONTEX, ktorá zabezpečuje návraty migrantov, ktorým nebol schválený pobyt. Na druhej strane však vedenie agentúry vyzýva, aby rodiny s deťmi a tehotné ženy sedeli počas cesty oddelene od ostatných migrantov, aby agentúra poskytovala viac informácií o svojej práci vrátane priebežných monitorovacích správ.

Viac..  Eurobarometer: Súčasná geopolitická situácia zvyšuje význam európskych volieb

K výzvam a správe ombudsmanky sa vyjadrilo aj vedenie agentúry. Vo svojom stanovisku vysvetlilo, že každý členský štát nesie zodpovednosť za stav vrátených migrantov do ich rodných krajín. Agentúra taktiež upozornila na praktické problémy vyplývajúce z rozdielnych vnútroštátnych pravidiel v otázke migrácie.

O bed

Odporúčame pozrieť

utecenecka kriza, migranti

Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Cyprus vyzval v stredu EÚ na prijatie ráznych krokov na zastavenie prílevu prevažne sýrskych utečencov, …

Consent choices